sunnuntai 3. kesäkuuta 2018

Onko kosmetiikka viihdeteollisuutta?

Mitä enemmän asiaa mietin, sitä enemmän asia mietityttää. Osataanko yleisesti lukea INCI-listoja, tai edes katsoa mainoksia sillä silmällä, joka suodattaa todellisuuden mielikuvista? Minusta hyvin heikosti  - yleisesti ottaen. Itseni mukaanlukien, vaikka lääkealan asiantuntemus jotakin pohjaa hommalle loisikin.

Kuva: In-cosmetics.
Jopa minulla on vaikeuksia. Tosin sekin monasti johtuu kehnoista tuoteselosteista. Hyvä esimerkki tästä on tämä postaus, ja asian selvittelyyn meni siihenkin muutama viikko. Ensin tuli vastaus:

"Pahoittelemme, mutta tuotteen happamuusastetta meillä ei ole mahdollista ilmoittaa."

Pienellä kaivelulla sekin sitten saatiin, vastaus on ko. postauksessa, eli ole hyvä ja mene edelliseen linkkiin.

Oletko ikinä ajatellut, että mitä mainoksessa tarkoittaa "lääketieteellisesti kehitetty"? Tämä on ehkä mielestäni se vahvin väite, eli että tuotteessa on jonkinlainen lääketieteellinen ja tutkittu idea tai formulaatio. Minusta se on aina plussaa. Minua kuitenkin kiinnostaisi tietää, mihin lääketieteelliseen tosiasiaan tai yleisesti hyväksyttyyn teoriaan kyseisen tuotteen kehitys/vaikutusmekanismi perustuu.

"Kliinisesti tutkittu". Mitä tästä arvelette? Kuulostaa erittäin hienolta, mutta valitettavasti kliinisesti voidaan tutkia ihan mitä tahansa, eikä se takaa tehoa. Voithan sinä tutkia kliinisesti vaikka tapaa, millä pudotat kynän kädestäsi pöydälle (= entisen pomoni vertaus). Kliinisiä tutkimuksia voidaan tehdä tarkoitusmielessä esimerkiksi kun todistetaan turvallisuutta, annostusta tai tehoa, näin vain hakeakseni esimerkkejä lääketutkimuksesta.

Otanta: Jos n-määrä (otanta) on esimerkiksi 20 ja mittari on itsearviointi, silloin pitää kellojen soida korvien välissä ja kovaa. Tämä on mielestäni suorastaan huijauskategoriaa. Jos todella tutkimuksella todistetaan jonkin asian teho, se vaatii suurempaa otantaa ja luotettavampia mittareita. Ei lääketutkimuksissakaan luoteta itsearviointiin ilman kliinikon arviota, ja otannat ovat aina statistisesti sellaisia, jotka voidaan vahvistaa normaalielämässä.

Kaikenkaikkiaan ja kun asiaa alkaa tarkemmin miettiä, ja värikosmetiikka siitä ulos lukien, en osaa sanoa, miten iso osa niinsanotusta ihonhoitokosmetiikasta on todella suurta huijausta. En haluaisi, että näin on, mutta kuluttajien kriittisyys on todella tarpeen.

Olenko hankala asiakas, kun kärtän näitä asioita valmistajilta? Minun mielestäni meidän ostajien, siis kuluttajien on saatava tietää.

Miten tarkkaan SINÄ mietit, mitä kosmetiikkaa ostat?

8 kommenttia:

  1. Mielikuviahan se kosmetiikan markkinointi on, mitäpä muuta. Minä en kaipaa paremmin tutkittua kosmetiikkaa, koska se tarkoittaisi eläinkokeita. Ulkonäkö ei ole niin tärkeä asia, ja sitäpaitsi ihmisen ulkonäkö riippuu kuitenkin suurimmaksi osaksi muista asioista kuin kosmetiikan käytöstä. Eikö muuten happamuutta olisi yksinkertaista mitata itse ainakin nestemäisistä tuotteista. Apteekista saa lakmuspaperia, ph-mittari on jo kalliimpi hankinta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei se välttämättä tarkoita eläinkokeita, tutkiahan voi ihmisilläkin. Tosin tämä varmaankin nostaisi kosmetiikan hintoja, mutta mieluummin maksaisin tutkimuksista kuin mainonnasta.

      Tuo lakmuspaperihommeli kävi kyllä mielessä, mutta silloin tutkittava aine ei saisi olla pigmentikästä, eli ei onnistuisi esimerkiksi tuolle Maybellinen voiteelle.

      Poista
    2. Esimerkiksi iHerbistä saa toki pH-liuskoja aika edullisestikin, mutta kuten huomaat, näiden kanssa voi tulla vääristymää (tai tulosta ei saa luettua), jos tutkittavassa tuotteessa on pigmenttiä: https://fi.iherb.com/pr/Vaxa-International-pH-Test-Strips-100-Strips/15734

      Poista
  2. Et ole, olis syytäkin kärttää jos tietoa ei ole purkin kyljestä tai viimeistään nettisivulta saatavissa.

    Sanotaan niin että mun nähdäkseni on joitain aineosia tai juttuja joilla on todistetusti tehoa joihinkin tarpeisiin. Ja sit nìitten tulee olla tuotteessa toimivassa muodossa niinkuin tuo hapan ympäristö mainitsemassasi. Vähältä pitää etten esim. sano kummasti kosmeosaston myyjälle joka väittää jostain tuotteesta jotain. Vaikka harvemmin mulle tätä on tapahtunut, mainoksia kyllä näkyy monensorttia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä minuakin ihmetyttää. Ei varmaan olisi suuri asia formuloida jokin tuote sillä tavalla, että ainesosat todella toimisivat, eli miksei tuota Maybellinenkin voiteen happamuutta olisi voinut rukata hiukan.

      Poista
  3. Mä mietin kyllä koko ajan vaan tarkemmin.Tosin,jos tosi halvalla saan jotain niin mun hoksottimet kytkeytyy pois päältä:/ Tosi aktiivisesti kyllä nykyään googlettelen tietoja ja kiva kun kerrot täällä blogissasi näistä asioista!

    VastaaPoista
  4. Tuo on hyvä vertaus, että voi kliinisesti tutkia vaikka tapaa millä pudottaa kynän kädestä pöydälle. En itse hirveän tarkkaan mieti, mitä kosmetiikka ostan. Mutta tottakai hieman katson inci-listaa. https://mecaplan.fi/palvelut/

    VastaaPoista
  5. Tämän alan tuotteita kehitetään aika paljon ja aina niissä näyttää olevan jotain uutta teknologiaa käytetty. Totta on, että ainesosia pitäisi katsoa tarkemmin. Itse en usein katso aineluetteloa tarkkaan, vaan tuotteen etuosaa.

    VastaaPoista

Kommenttisi tähän asiaan ilahduttaisi minua ja lukijoita! Kiitos kommentoinnista!