lauantai 15. kesäkuuta 2019

Metioniini

Vanha opiskelukaverini tapasi nappailla metioniinitabletteja rankan bileillan jälkeen, eikä tarkoitus ollutkaan kaukaa haettu: metioniinia käytetään usein myrkytystiloissa, koska se tukee maksan toimintaa. Se on myös tehokas antioksidantti.


Metioniini on yksi kehon välttämättömistä aminohapoista ja sillä on tärkeä osa aineenvaihdunnassa (rasva-aineenvaihdunta, solujen aineenvaihdunta). Metioniinin puute yhdistetään myös hiusten harmaantumiseen, hiustenlähtöön ja ateroskleroosiin, joten jo sydän- ja verisuonisairauksien ehkäisemiseksi sen saannista tulee pitää huolta. Joidenkin tutkimusten mukaan se saattaa myös hidastaa vanhenemista, mutta tästä ei ole toistaiseksi tarpeeksi näyttöä (lue lisää täältä). Metioniinin myös arvellaan suojelevan rinta- ja suolistosyöviltä ja sen arvellaan myös helpottavan Parkinsoin taudin, astman ja masennuksen oireita ja auttavan luustokatoon.

Metioniini on kysteiinin ohella rikkipitoinen aminohappo, jota tarvitaan hiusten, kynsien ja ihon kollageenin rakennusaineeksi. Varsinkin vegaaneille olisi tärkeää saada metioniinia vaikkapa sitten purkista, ellei ravintoon kuulu eläinperäisiä aineksia.

Metioniinia saat maitotuotteista, lihasta ja kalasta. Keho ei tuota sitä itsekseen, joten sen saanti ruoasta on välttämätöntä.

2 kommenttia:

 1. Voisipa tuo olla tarpeellinen minullekin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joskus kun olin töissä eräällä suomalaisella lääkefirmalla, oli joka naisella tämä purkki työpöydällään:

   https://www.yliopistonapteekki.fi/aptus-biorion-tabl-60-kpl-16436.html?nosto=nosto-page-search1

   Saatiin ne siis halvalla firman omasta myymälästä... Eikä sillä väliä, vaikka olivatkin koirien turkin kunnon kohottajia. Toimivat ihan yhtä hyvin ihmishiuksille, iholle ja kynsille.

   Poista

Kommenttisi tähän asiaan ilahduttaisi minua!