Probiootit ovat eläviä mikro-organismeja, mikrobeja, jotka liitetään yleensä lähinnä suoliston hyvinvointiin. Aika uusi asia on törmätä probiootteihin kosmetiikassa.
Tässä olikin aihe, mitä piti hiukan kaivella lisää. Kaikki lähti itse asiassa tästä Vichyn seerumista, johon palaan hiukan myöhemmin.
Ihoa suojaava mikrobiomi muodostuu tasapainossa elävistä mikrobeista. Täällä oli muuten hyvä artikkeli tästä aiheesta. Kuten artikkelista voidaan lukea, ihin mikrobiomiin vaikuttavat monet tekijät, yllättävää kyllä myös elinympäristö. Jos elinympäristön mikrobiomi on biodiversiteetiltään suppea, niin todennäköisesti ihonkin mikrobiomi samanlainen, mikä altistaa iho-ongelmille.
Ihon luonnollisen ja hankitun immuunipuolustuksen normaali toiminta riippuu suuresti iholla elävistä mikro-organismeista ja niiden välisestä tasapainosta. Tätä tasapainoa voidaan järkyttää esimerkiksi ihon liiallisella puhdistamisella ja käyttämällä liian peseviä tai antibakteerisia tuotteita.
Kahlatessani nettiä läpi aiheen tiimoilta, törmäsin sanaan immunokosmetiikka. Voiko ihon mikrobiomia korjata ja tukea kosmetiikan keinoin? Ilmeisesti se ei pelkästään riitä, ja aiheesta löytyy hiukan ristiriitaista tietoa, koska tätä ei ole kovinkaan paljoa tutkittu. Kosmetiikka ei kuitenkaan paranna heikon mikrobiomin aiheuttamia ihosairauksia, sillä muutenhan se olisi lääke, eikä kosmetiikkaa.
Ihon mikrobiomi on elävää, joten herää kysymys, voiko sitä pullottaa ja pullosta lisätä iholle? Yleensä kosmetiikka ei ole tuoretuote, vaan tuotteissa on säilöntäaineita, jotka tietty toimivat tappamalla tuotteita pilaannuttavia mikrobeja, joten tulilinjalla olisivat siinä tapauksessa myös iholle tarkoitetut hyvät mikrobit. Itse asiassa kosmetiikan säilöntäaineet voivat tehdä tämän saman iholla.
Hmmm. Kosmetiikkatuotteessa olevien probioottimikrobien pitää siis olla kuolleita, inaktivoituja. Mutta toimivatko ne? Joidenkin tutkimuksen mukaan toimivat kyllä. Näitä ovat probiooteista derivoidut lysaatit (solu-uutteet), bakteerien osat ja aineenvaihduntatuotteet sekä fermentaatit (käymisen avulla pilkotut aineet).
Tässä vaiheessa täytyy muistaa, että probiootit tarvitsevat kukoistaakseen myös ravintoa, jota tuottavat prebiootit. Kosmetiikassa käytettävät prebiootit ovat yleensä sokeriyhdisteitä (hae INCIstä esimerkiksi glukomannaania, ksylitolia, rhamnoosia ja oligosakkarideja).
Mutta sitten tähän Vichyn seerumiin ennen kuin lukija nukahtaa tähän juttuun.
Tässä Vichyn Minéral 89 Probiotic Fractions -seerumissa on siis mm. probioottifraktioita, nykyään niin muodikasta niasiiniamidia, antioksidanttista E-vitamiinia ja kosteuttavia hyaluronihappoa ja glyseriiniä. Listassa on myös mainittu Vichyn vulkaaninen mineraalivesi, jonka sanotaan myös osaltaan vahvistavan ihon suojavaippaa ja tasapainottavan ja rauhoittavan ihoa.
Probioottina on fermentoitua Vitreoscilla - bakteeriviljelmää, joka maitohappo- ja bifidobakteerien ohella lienee yksi yleisimmistä kosmetiikassa käytetyistä. Vitreoscilla (filiformis) ei sinällään tapa tai syrjäytä ihon haitallisia bakteereita tai sieniä, vaan se edesauttaa mm. Staphylococcus dermitiksen, ihon tärkeimmän hyväntekijäbakteerin kasvua. Viimeksimainittu taas puolestaan vähentää Staphylococcus aureuksen kantaa ihossa. S. aureus on monien iho-ongelmien ja tulehdusten (mm. karvatupen tulehdukset, selluliitti) pääaiheuttaja. Vitreoscillalla on monta muutakin hyötyä iholle.
Itse seerumi on hiukan maitomaista ja juoksevaa ja se sisältää myös sakkaridia tukemaan Vitreoscillan toimintaa. Seerumia mainostetaan ihoa uudistavana ja vahvistavana ja sitä suositellaan etenkin haurastuneelle ja stressaantuneelle iholle.
Tunnet varmaan tämän naantalilaisen tuotteen? https://luonkos.fi/products/primal-monikayttoinen-metsamikrobivoide-30ml
VastaaPoistaNyt on näköjään kaikkia tällaisia "metsäpölyjä" myytävänä :)
PoistaEn ole kovinkaan perehtynyt, mutta ehkä niissä on ideaa, ehkä ei. Hassua kyllä, että ensin ollaan ylihygieenisiä niin, että esim allergiat lisääntyvät ja lisääntyvät, sitten maksetaan "liasta".
Tässä muuten taas suodatettavaa mainontaa: Koska ei voi väittää, että tuote parantaisi mitään ongelmaa, niin sanotaan, että se "sopii" tai että se on "turvallinen". Lisäksi vielä iloisen (yksittäis)käyttäjän arvio: "Vain muutamassa päivässä...".
Hohhoijaa. Voisin kyllä kokeilla tuotakin, jos tietäisin, mihin vaivaan :).
Pieni naantalilainen kahden naisen yritys, joten ei ole tietenkään varaa teettää kalliita testejä vaikutusten todentamiseksi. Kahden tutun tiedän käyttäneen ja saaneen apua salvasta, toisen vauvalla ollut atooppinen ihottuma parani tällä. Saattoi tietysti johtua ihan muista ainesosista kuin metsämikrobeista. Itse en usko mikrobien sen enempää kuin muidenkaan kosmetiikan "ihmeaineiden" tehoon. Eeva
VastaaPoistaEipä niitä testejä muutenkaan tehtäisi, ei edes isommat firmat, sillä kosmetiikka ei vaadi lääkkeitten tapaan kunnon tehotestauksia (jos kunnon tutkimuksia tehtäisiin, maksaisi se ja hinta tulis tietty kuluttajien rasitteeksi). Turvallisuustestit tietty kosmetiikallekin jossain määrässä tehdään. Se välttämättömin.
PoistaKyllä tietyillä kosmetiikan raaka-aineilla on tehoa, mutta se on rajallista, eli kosmeettista, eikä yllä sen pidemmälle eli pysyviin tuloksiin. Kun lopetat käytön niin taas ollaan lähtöruudussa.
Poista