keskiviikko 2. marraskuuta 2022

Työn ja yksityiselämän tasapainosta sekä itsetunnosta

Tulipa tällainenkin mieleen... Kuinka moni on pohtinut syntyjä syviä työn ja yksityiselämän balanssista ja siihen vaikuttavista seikoista? Muutamassakin johtamiskoulutuksessa olen joutunut miettimään tätä.

Elämän kohokohdat eivät aina molemmilla saroilla osu yhteen. Tai sitten joskus osuvat. Allaolevan kaavion avulla asiaa on valaisevampaa tutkailla.

Ajatellaanpa, että käyrä, jossa on palloja kuvaa yksityiselämää, ja tuo toinen käyrä kuvaa työelämää. Ala-akselilla on tiettyjä suurempia elämäntapahtumia, kuten esimerkiksi oman lapsen syntymä, ylennys töissä, iso lottovoitto ja vaikka kultamitali pikajuoksussa. Näitä tapahtumia kuvaavat nuolen osoittamat kohdat. Tarkasteltava ajanjakso (ala-akseli) voi olla mikä hyvänsä, vaikka 5 tai 10 vuotta. Yläakselin mittaskaala voi olla esimerkiksi 0-10.

Kun saimme omat käyrämme valmiiksi, vertailimme niitä kurssikavereiden kanssa. Joillakin käyrät kulkivat paralellisti, toisilla randomisti ylös ja alas, kuten esimerkkikuvassa. Toisilla taas yksityiselämän huiput osuivat työelämän käyrän notkahduskohtiin. Nykypäivän hektisessä menossa työelämä ja yksityiselämä kietoutuvat pitkälti yhteen ja niillä on vahva vaikutus toisiinsa elämässä, siksi tämä kaavio helpottaa asioiden tarkastelua kokonaisuutena.

Luoko lottovoitto nostetta työelämään? Mitä tekee ylennys töissä yksityiselämälle? Tuottaako uusi työ niin paljon stressiä, että se vaikuttaa yksityiselämän kuvioihin?

Mitä sitten tällainen itsereflektointi hyödyttää? Tämä liittyy hyvään itsetuntoon, jota voi kehittää paremmaksi koko elämän ajan. Hyvään itsetuntoon liittyy kyky havainnoida erinäisiä asioita itsestään. Tämä koskee myös erinäisten elämäntapahtumien syy-seuraussuhteita. 

Mitä paremmin opit tunnistamaan noita syy-seuraussuhteita, sitä paremmin pystyt välttämään elämän ikävämpiä ja stressaavampia notkahduskohtia ja selviytymään niistä.

Pienilläkin asioilla voi olla suuri merkitys.

Kokeilkaapa.

2 kommenttia:

  1. Minä teen nykyisin paljonkin itsetutkiskelua, pohdin miten työ vaikuttaa minuun tai miten sen kuuluisi vaikuttaa ja haittaako se yksityiselämää, lähinnä siis ajatellen että osaanko päästää töistä irti vapaa-ajalla. (Nyt olen tietysti hoitovapaalla, enkä pohdi työasioita, mutta noin yleensä ajattelen paljon näitä)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näitä on kyllä hyvä aina välillä pysähtyä miettimään.

      Poista

Kommenttisi tähän asiaan ilahduttaisi minua ja lukijoita! Kiitos kommentoinnista!