perjantai 8. heinäkuuta 2011

Estrogeenidominanssista edelleen...

Luin tata aihetta sivuavaa keskustelua eraalla nettipalstalla, ja siita kiinnostuneena ostin kirjankin Amazonista. Mielenkiintoinen opus (The Anti-Estrogenic Diet, kirjoittaja on israelilainen biologi nimelta Ori Hofmekler). Tiivistelen tahan hiukan asian taustoja.

Nykyaan ihminen saa ylimaaraisia estrogeeneja monesta eri lahteesta. Useat ruoat voivat toimia sen lahteina, liha on kasvatettu hormonien voimalla ja kasviksissa on jaamia tuholaismyrkyista, jotka kayttaytyvat elimistossa estrogeenien tavoin. Elainperainen ravinto on paaasiassa naaraspuolista, tai urospuoliset elaimet on kastroitu ja laakitty estrogeeneilla lihan mureuttamiseksi.

Eraat merenelavat ovat tulossa lisaantymiskyvytomiksi ja vahirtellen katoamassa sukupuuttoon olykontaminaatioiden, muovien lisaaineiden ja muiden estrogeenien tapaa kayttaytyvien aineiden takia. Ihmiset ovat yha enemman karsimassa liikalihavuudesta ja hormoniriipuvaiset syovat ovat lisaantymassa. Ironista on kuitenkin se, etta monissa terveellisena pitamissamme ruoissa ja laihdutustuotteissa on kaytetty soijaproteiinia ja oljyperaisia aineita, jotka lisaavat elimiston estrogeenipitoisuutta.

Hormoneja ei tule ainoastaan syomastamme ruoasta, vaan myos niiden pakkauksista. Yleisesti muovin pehmittiminena kaytetyt ftalaatit. Jos alat nyt miettia, missa kaikessa naita ftalaatteja saattaa olla, niin huomaat, etta joka puolella. Pahimpana lahteena ovat styrox-astiat, parfyymit, liuotteet, tuholaismyrkyt, maalit, kynsilakka, liimat ja liukasteet. Niita on siis muuallakin kuin muoveissa.

Elimiston tuottamat estrogeenit tuotetaan paaasialliseti adipoosissa kudoksessa, siis siina, minne rasva varastoituu. Tama kudos tuottaa aromataasientsyymia, joka auttaa syntetisoimaan estrogeenia miessukupuolihormoni androgeenista. Estrogeeninkaltaisten aineiden on todistettu sitoutuvan  estrogeenireseptoreihin, ja edistavan aromataasientsyymien tuottoa. Tama aiheuttaa estrogeenin ylituotantoa ja saa aikaan estrogeenisensitiivisen kudoksen kasvua. Tasta syntyy noidankeha, jolloin elimisto vaan tuottaa enemman ja enemman rasvakudosta, eli ihminen lihoo.

Liikalihavuuteen liittyy muitakin hairioita, mm. verensokeri saattaa olla korkea kuten myos verenpaine ja  veren rasva-arvot. Eraan Texasin yliopiston (Galveston) tutkimuksen mukaan tama kaikki saattaa olla kohonneiden estrogeeniarvojen syyta. On olemassa yli satatuhatta rekisteroitya, estrogeeninkaltaisesti kayttaytyvaa kemikaalia, joita kaytetaan maailmanlaajuisesti, ja joille altistumme. Esimerkiksi USA:ssa vain muutamaa naista saannostellaan. Naita kemikaaleja loytyy liki kaikesta paivittain kayttamastamme tuotteesta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi tähän asiaan ilahduttaisi minua ja lukijoita! Kiitos kommentoinnista!