tiistai 26. heinäkuuta 2011

Seksiongelmia?

Jostain pinoistani loysin varmaankin iHerbista jonkin tilauksen mukana tulleen kirjasen, jonka nimi on "Natural Sex Boosters" ja kirjoittaja Ray Sahelian.

Mutta ennenkuin kommentoin sen sisaltoa, kerron, etta kerran tehdessani erasta kampanjaa (en mene yksityiskohtiin) jouduin ottamaan selvaa endokrinologisista syista jotka vaikuttavat seksuaaliseen haluttomuuteen, ja kuulin, etta se on alihoidettu ongelma, markkinoilla olevista erektiolaakkeista huolimatta.

Syyna siis saattaa olla hyvanlaatuinen kasvain aivolisakkeessa. Naita sanotaan adenoomiksi, ja ne saattavat olla n. sentin-pari halkaisijaltaan, ja ne saattavat joko erittaa hormonia (prolaktiini), tai sitten ei. Obduktiossa adenooma loytyy joka neljannelta. Ei siis kumma, etta seksuaaliongelmat ovat yleisia. Eika niita aina voi pitaa (pelkastaan) psyykkisina (tottakai jannitys/stressi jne. voivat niita myos aiheuttaa).

Adenooma saattaa loytya esimerkiksi silmalaakarin toimesta, varsinkin jos se painaa silmahermoa aiheuttaen ongelmia naolle. Toisekseen adenooma saattaa aiheuttaa esimerkiksi sentraalista kilpirauhasen vajaatoimintaa, joka hairitsee kilpirauhasta stimuloivan hormonin (TSH) tuotantoa. Jos adenooma on kovin hairitseva, ja aiheuttaa esimerkiksi nakohairioita, se voidaan leikata silmakuoppien kautta. Kuulostaa hurjalta, mutta se on turvallisin reitti.

Naita adenoomia voi siis olle seka miehilla etta naisilla. Prolaktiinia erittyy normaalisti molemmilla sukupuolilla, ja sen eritys on sykayksittaista, aamuyosta voimakkaampaa. Jos aivolisakkeessa on prolaktiinia erittana adenooma, eli prolaktinooma, on eritys liiallista, ja se vaikuttaa seksuaalisiin haluihin. Tama on kuitenkin korjattavissa erailla Parkinsonin tautiin tarkoitetuilla laakkeilla, joita kutsutaan dopamiiniagonisteiksi. Nimensa mukaan ne lisaavat "mielihyvahormonin", dopamiinin tuotantoa, ja tama blokkaa prolaktiinin eritysta. Viagra ei siis ole mikaan kaikkivoipa seksuaalisten halujen parantaja, vaan pitaa loytaa seksuaalisen haluttomuuden (tai impotenssin) syy.

Kuten sanottu, tietenkin myos psyykkisilla, ymparistollisilla (esim. kulttuuri), fyysisilla ongelmilla (esim. sairaudet) ja hormonaalisilla perusteilla voidaan selittaa osa seksuaaliongelmista. Useinkin tekijoita on monta, mutta toinpa nyt tuon adenooma-asian tassa esille, koska se on suhteellisen vahan tunnettu jopa laakarienkin keskuudessa.

Tassapa tama lyhyesti, mutta mennaanpa nyt Sahelianin nakemyksiin luontaistuotteista. Kirjaan vain lyhyesti kirjassa kuvatun tehon ja annostuksen.

L-Arginiini metaboloituu elimistossa typpioksidiksi, joka laajentaa verisuonia sukupuolielimissa. Annostus 2-5 g per vuorokausi. Toimii noin tunnin kuluessa annostuksesta.

Ashwaganda vaikuttaa GABA-reseptoreihin, jotka tuottavat rentoutuksentunteen, ja asetyylikoliinireseptoreihin, joilla on tekemista muistin kanssa. Annostus 1-4 g kuivattua juurta, tai 0,5-1,5 g uutetta jossa 1,5% withanidoleja.

Catuabaa kaytetaan usein Muira Puaman (tai esim. johimbiinin, tribuluksen, tongkat alin) kanssa, eika sen vaikutusmekanismia tunneta. Kaytetaan teena tai kapseleissa 1-2 g per paiva.

DHEA eli dehydroepiandrosteroni) on hormoni, jota normaalisti tuotetaan lisamunuaisissa, ja jonka tuotanto vahenee ian myota. Sahelian ei suosittele jatkuvaan kayttoon, mutta pitaa 5 mg hyvana annostuksena.

Koliini (choline) on joskus vitamiineihinkin luettu aina, joka on keskushermoston valittajaaine asetyylikoliinin esiaste. Asetyylikoliini auttaa veren virtausta mm. genitaaleihin. Valiaikaisen kayton annoksilla 500-100 mg on todettu olevat turvallista.

Kalaoljylla  (Omega-3, EPA, DHA) on myos todettu olevan seksuaalista halua boostaava vaikutus. Syo kalaa ainakin kolme kertaa viikossa.

Gingseng on myos Sahelianin listalla. Kyse on siis nimenomaan aasialaisesta gingsengista. 500-2000 mg  puhdasta uutetta toimii, mutta vari yliannostusta, silla se voi aiheuttaa unettomuutta ja muita haittavaikutuksia.

Maca on ollut paljon esilla maailmalla viime vuosina. Kirjailija suosittelee 500 mg:n annosta juurta, mutta myontaa, etta joskus tarvitaan 2 g. Macaa ei kannata syoda jatkuvasti, vaan sita kayttaessa tulee pitaa taukoja.

Muira Puama, eli "potenssipuu" on Euroopassa suhteellisen tuntematon kasvi Brasilian Amazonilta. Sita voi kayttaa afrodisiakkina joko yksikseen, tai esimerkiksi Gingko Biloban tai Catuaban kanssa. Muira Puaman kaarnaa suositellaan nautittavaksi 250-500 mg tai sitten teena. Kirjailija oli kokeillut 2 g ja oli havainnut selvan nousun vireystilassaan.

NADH, eli nikottiniamidiadeniinidinukleotidi on suhteellisen kallis ja uusi tulokas markkinoilla. Se vaikuttaa dopamiinin synteesiin.

Pregnenoloni on aine, jota ei suositella DHEA:n kanssa (ala myoskaan kayta alkoholin kanssa, suom. huom.!!!). Kaytto 5-50 mg per paiva.

Tongkat Ali on Kaukoidassa tunnettu puu (Indonesiassa Pasak Bumi), jonka jokaista osaa kaytetaan laakinnallisiin tarkoituksiin. Juuren uskotaan olevan afrodisiakkia (puun nimi on suoraan kaannettyna "Alin keppi"). Sita myydaan 300-700 mg:n kapseleina, tais istten esim. sekoitettuna virvoitusjuomiin. Yliannostus voi aiheuttaa unettomuutta. Pitkaaikaisesta kaytosta ei ole turvallisuusdataa.

Tribulus on tuote, jota taallakin nakee urheilulisaravinnehyllyissa. Esim. Turkissa sita on kaytetty koliikkivaivoihin, korkeaan kolesteroliin ja korkeaan verenpaineeseen. Muualla maailmassa sita on kaytetty lukuisiin eri vaivoihin, ja se kasvaakin lahes ympari maailmaa. Sahelianin mukaan se toimii afrodisiakkina, ja 2-3 g:n annos per paiva on kohtuullinen.

Johimbiini on toinen kasviperainen aine, jolla on tutkitusti tehoa. Johimbiini on farmaseuttinen laakeaine, erotuksena johimbesta, joka on puun kuorta. Johimbea saa kasikauppatavarana 100-1000 mg per kapseli, kun taas johimbiini on monissa maissa reseptilaake (tai kiellettyjen listalla). Kokeile aloittamalla pienella annoksella ja sitten nostamalla sita kunnes saadaan toivottu vaikutus. Huomaa, etta johimbiinin kaytamiselle on paljon kontraindikaatioita!

Tassa siis oli pieni otos kirjan sisallosta. Kirjan voi hankkia ilmaiseksi (tai edullisesti) iHerbista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi tähän asiaan ilahduttaisi minua ja lukijoita! Kiitos kommentoinnista!