tiistai 26. maaliskuuta 2013

Keskivartalon laihdutusta, osa II

Kirjoittelin aiemmin keskivartaloon kertyvästä rasvasta, ja jatkan nyt hiukan juttua kaiveltuani vähän nettiä ja kirjojani.

Karkeasti voidaan sanoa tulehdusta aiheuttavien omega-6 -rasvahappojen olevan pääsyy keskivartalolihavuuteen. Nämä ovat pääsääntöisesti kasviöljyistä saatuja rasvahappoja, kun taas omega-3 saadaan erityisesti kalaöljystä. Omega-3:t ja omega-6:t kilpailevat elimistössä muuttumisesta tietyiksi aineiksi, jotka vaikuttavat mm. tulehduksiin, kipuihin, verisuonten joustavuuteen (ja tätä kautta verenpaineeseen) ja verihiutaleiden yhteenliimautumiseen. Omega-3:n vaikutukset ovat suotuisampia ihmiskeholle, joten sen saannin pitäisi olla balanssissa omega-6 saannin kanssa. Nykyään omega-6:sta on piilossa erinäisissä ruoka-aineissa, joten sen vahtiminen ruokavaliossa on enemmän kuin hankalaa. Molemmat ovat kuitenkin elimistölle välttämättömiä rasvahappoja.




Nykyään omega-3:n ja omega-6:n saantisuhde on keskimäärin 1:10, kun sen pitäisi olla paremminkin 1:5. Tässä pieni testi, jolla voi testata, saako ravinnnostaan tarpeeksi omega-3:a.

Omega-6:n liikasaantiin johtavien ruoka-aineiden lista on pitkä. Vältettäviä ruokia siis löytyy. Tässä hiukan esimerkkejä:

- pikaruoka (hampurilaiset, ranskalaiset perunat)
- einesruoat
- keksit ja leivonnaiset
- pussikeitot
- liemikuutiot
- majoneesi
- kevytlevitteet
- valmistaikinat
- margariinit
- kasviöljy (katso tuoteselosteita!), etenkin soija- ja auringonkukkaöljy
- liha (lukuunottamatta luomulihaa, jonka lähde ruokittu laiduntamalla)

Kalan lisäksi omega-3:a löytyy camelina- ja rypsiöljyistä, saksanpähkinöistä sekä pellavansiemenistä ja pellavansiemenöljystä. Camelinaöljy sopii hyvin ruoanlaittoon, koska se kestää hyvin kuumentamista.

Kalaöljy on tehokkaampaa kuin kasvisperäinen öljy omega-3:n lähteenä. Kalaöljyn omega-3:t mm. lisäävät serotoniinin eritystä hermopäätteissä, mikä hillitsee nälän tunnetta. Omega-3:t näyttäisivät myös alentavan elimistön insuliinitasoja, jolloin rasvan palaminen helpottuu.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi tähän asiaan ilahduttaisi minua ja lukijoita! Kiitos kommentoinnista!