tiistai 12. maaliskuuta 2013

Kuivattuja tomaatteja ja niiden marinoinnista

Eipä kovin helpolla tule mieleen kuivattaa itse tomaatteja, koska niitä saa kaupoista miltei joka muodossa. Olen kuitenkin huomannut, että semi-kuivatut saattavat olla kiven takana, joten niitä voi tehdä itse. Mielestäni ne ovat parempia kuin täysin kuivatut tomaatit.

Mutta asiaan; pari päivää sitten huomasin ostaneeni hurjan määrän kirsikkatomaatteja, jotka alkoivat olla todella kypsiä. Koska olin juuri leiponut mantelisämpylöitä, päätin laittaa ne samalle pellille leivinpaperin päälle puolikkaina kuivumaan.

Hiukan suolaa päälle ja uunin jälkilämmölle uuninluukku auki. Kovasti menivät kasaan, tässä koko pellillinen.

Kuivuttelin omat tomaattini ihan kuiviksi saakka. Musertuvaa tavaraa niistä ei saa, mutta noita on hyvä heittää keitoksiin makua antamaan. Säilyvät hyvin kosteudelta suljetussa astiassa huoneenlämmössäkin.

Jos kuitenkin haluaa marinoituja tomaatteja, ne voi laittaa lasipurkkiin ja päälle kaataa hyvää oliiviöljyä.  Mukaan voi laittaa esim. rosmariininoksan, mutta seos kannattaa säilyttää tällöin jääkaapissa ja käyttää piakkoin.

Jos öljyyn "säilöö" pitkäksi aikaa jotakin tuoretta ja vesipitoista, voi purkkiin kehittyä botuliinia, jonka syöminen ei oikaise ryppyjä vaan voi käydä hullusti. Siitä varovaisuus.

Kaikista turvallisinta on siis kuivata tomaatit kokonaan, kuten minä nyt tein, ja käyttää ne sellaisenaan keitoksiin, tai jauhaa ne esim. mantelimyllyllä hienoisemmaksi.

Tomaattihan on käsiteltynä (esim. kuumennus) terveelllisintä, joten ylijäämätomaatteja ei kannata missään nimesä jättää pilaantumaan tai laittaa biojätteisiin. Kuivaaminen on hyvä keino säilöä ne.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi tähän asiaan ilahduttaisi minua ja lukijoita! Kiitos kommentoinnista!