sunnuntai 27. elokuuta 2023

Pieni kävelylenkki Frankenbergin kortteleissa ja muuta

Ystäväni Sabine tuli eilen illalla auttelemaan joissain pikkuasioissa ja illan päätteeksi hän halusi pienelle kävelylenkille, koska hän oli tullessaan huomannut, että tässä Frankenbergin korttelien pääkadun varressa oli jonkinlaiset kaupunkifestivaalit runsaalla musiikki-, ruoka- ja juomatarjonnalla.

Olin juuri aiemmin käynyt ruokakaupassa ja bongaillut joitain mielenkiintoisia juttuja...


Täällä Nordrhein-Westfalenin osavaltiossa on toisen maailmansodan uhrien muistokiviprojekti. Näitä Stolperstein-muistolaattoja ("kompastuskiviä")  en ollut ennen huomannutkaan, vaikka niitä on kyllä tuolla vanhan kaupunginkin liepeillä. Näistä kompastuskivistä löytyy enemmän juttua täällä, myös englanniksi ja karttakin on mukana. Hyvä, etteivät saksalaiset lakaise tätä asiaa maton alle. Näiden ihmisten karmeaa kohtaloa on hyvä muistella - jotakin on varmaan siitäkin opittu.


Paikallisen REWE-ruokamarketin vieressä on jättimäinen Nobisin leipomokahvila, jonka ovelle tuotu valurautainen varis (vai mikä lintu tuo nyt mahtaakaan olla?) ilahdutti minua. 

Tässä on usein joku koriste, toissapäivänä se oli todella iso pinkki tekoruusu, joka nyt näkyy heijastuksena auki olevassa lasiovessa.


Tässä kaupunginosaa halkovalla puistokadulla (jonka varrella myös minä asun) on paljon koiranulkoiluttajia. Koirien jätöksiä varten on kakkapussiautomaatteja, tässä yksi. 

Tällaiset voisivat olla hyviä ideoita Suomessakin, tosin ainakin Turussa Barkerin puistossa, siinä lasten leikkipaikan kupeessa on niinkin "fiksuja koiria", jotka käyttävät keltaista vessapaperia, mutta jättävät läjät siihen nurmikolle 😎. Tietenkin vessapaperia siihen päälle.

Pitää vielä lisätä, että samaisen lasten leikkipaikan vieressä on kompostiroskis, jonne ne läjät voisi ihan hyvin siirtää, ja vielä toisena huomautuksena siinä rannassa on yksi yleinen vessa ja ravintoloita/kahviloita, joissa on myös vessat. Ne "koirat" voisivat ihan hyvin käyttää niitä vessoja, kun niitä kerran siinä ihan likimaastossa on.


Niin ja se katufestivaali, tai mikä onkaan... Kävimme Sabinen kanssa siellä parilla viinilasillisella. Taidan mennä tänään vielä sinne syömään, kun siellä näkyi olevan jos jonkinlaista ruokakojua ja se on vielä iltaan saakka siellä. Livemusiikki tietenkin kuuluu myös asiaan.

EDIT: Ahaa, se tapahtuma olikin Frankenberger Alleenfest, ja siellä oli myös kirpputori, joka jäi minulta hoksaamatta!

Sabine on muuten saksalainen ranskanopettaja, jolla on ranskalainen mies ja talo myös Ranskassa (ja Aachenin koti täällä Frankenbergin kortteleissa). Hän kertoi mielenkiintoisen tarinan tapaamisestaan tämän miehen kanssa...

Hän on tavannut miehen ensimmäistä kertaa ollessaan Ranskassa opiskelijavaihdossa 17-vuotiaana. Sen jälkeen heidän tiensä erosivat 30 vuodeksi ja kumpikin oli tahoillaan naimisissa. 

30 vuoden jälkeen Sabine ei edelleenkään saanut miestä mielestään ja päätti jäljittää hänet. Mies oli juuri eronnut ja - niin - loppu on historiaa ja he ovat nyt naimisissa. Ah, kuinka romanttista!

*****
Ostin muuten uuden olkalaukun, vaikka en kyllä totisesti yhtäkään tarvitsisi. Brändi on La Martina, ja ostospaikka Zalando Lounge, josta se löytyi 155 eurolla (alkuperäinen hinta oli 500 euron luokkaa). Nahkalaukku, jossa oli kivat syysvärit. Olkahihnakin on toiselta puolelta ruskea, toiselta puolelta tummanpunainen.


Oikein mukavaa sunnuntai-iltaa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi tähän asiaan ilahduttaisi minua ja lukijoita! Kiitos kommentoinnista!