tiistai 6. joulukuuta 2011

Valkosipulia!

Mita olikaan elama ennen valkosipulia? En edes muista... Nykyaan sita pitaa olla aina. Ei tietenkaan joka ruoassa, mutta kaapissa sita on aina varastossa.

Valkosipuli on vanha yrtti, tunnettu jo Raamatun ajoita, ja se jopa mainitaankin neljannessa Mooseksen kirjassa. Kheopsin pyramidin rakentajat pidettiin aina hyvin valkosipuleissa, silla se paransi tyotehoa. Hammassarkya hoidettiin tunkemalla reikaan valkosipulia, koska se hillitsi tulehdusta. Kiinassa jopa tana paivana hoidetaan valikorvan tulehdusta laittamalla korvaan valkosipulinpala. Ehka kannattaisi kokeilla muuallakin kuin Kiinassa?

Valkosipulista voi valmistaa esim. yskanrohtoa ja silla voi laakita ihon epapuhtauksia. Jo Hippokrates suositteli sita madotukseen ja keuhkotulehdukseen. Silla myos hoidettiin tulehtunutta ihoa ulkoisesti.


Yskanrohto

2/3 ohueksi siivutettua sipulia (punasipuli tai keltasipuli)
1/3 ohueksi siivutettuja valkosipulinkynsia (pitkittain leikattaessa se lemahtaa vahemman kuin poikittain siivuttaessa, murskatessa haju on voimakkain)
1 dl sokeria per 1 dl vetta (keitetaan siirappimaiseksi ja jaahdytetaan)

Laita sipulinsiivut purkkiin ja kaada jaahtynyt sokeriliuos paalle. Laita jaakaappiin muutamaksi paivaksi (2-4) ja sen jalkeen siiviloi sipulit pois. Sailyta yskanrohto jaakaapissa ja kayta vilustumisoireisiin 1-2 rkl per paiva. Sipulissa oleva luontainen rikki helpottaa flunssan oireita.


Epapuhtaan ihon hoito

Murskaa muutama valkosipulinkynsi perusvoidepohjaan ja kayta naamiona.



Paahdetut valkosipulit (ruoan lisuke tai levite leivan paalle)

Kokonaisia, mielellaan isoja valkosipuleita, joista on leikattu "hattu pois (siis leikataan suippo ylaosa pois keskikohdan ulapuolelta)
hyvaa oliivioljya

Lado valkosipulit leikattu osa ylospain uunipannulle, jonka pohjalle kaadetaan n. 1 cm vetta. Sipulien leikkauspinnoille valutetaan runsaasti hyvaa oliivioljya.

Pannu peitetaan tiukasti foliolla ja paistetaan 200 C uunissa kunnes sipulit ovat pehmeita. Pehmea sisus tulee helposti ulos kuoristaan, ja ovat kauniin nakoisia tarjolla.

1 kommentti:

  1. Jopa Hitler kaytti valkosipulia joka paiva koska han karsi pahoista ilmavaivoista!

    VastaaPoista

Kommenttisi tähän asiaan ilahduttaisi minua ja lukijoita! Kiitos kommentoinnista!