torstai 1. joulukuuta 2011

Varaslahto jouluun

Piikkipaatsama, eli orjanlaakeri tai rautatammi ei kasva Suomessa, vaikkakin se on Ruotsia ja Islantia lukuunottamatta varsin tavallinen kasvi Pohjoismaissa ja ympari maailman. Etelaamerikkalaisten suosima yerba mate -juoma on sen sukulaiskasvista tehty. Piikkipaatsaman marjat ovat myrkyllisia, joten niista ei kannata yerba maten korviketta tehda.

Yerba mate -teella on yrttinen maku. Se sisaltaa paljon teobromiinia ja kofeiinia, joten teen piristava vaikutus on suuri, ja se onkin Etela-Amerikassa suosittu seurustelujuoma. Nuoret kokoontuvat puistoihin juomaan mateta yhteisesta kupista, ja kokoonkutsuja saa kunnian imaista pillista ensimmaisen, kaikista kitkerimman horpyn.

Joidenkin tutkimuksien perusteella matella on laihduttava vaikutus, varmaankin juuri sen sisaltamien stimulanttien ansiosta.

Tassa vaihtoehto perinteisemmille joulutryffeleille:

Piristavat joulutryffelit

1 litra vetta
2 kuivanutta chilipalkoa murustettuna
1tl kokonaisia maustepippureita
1 vaniljatanko halkaistuna
1-3 rkl hunajaa
4 kukkuraruokalusikallista yerba mate'ta

Kiehuta seosta niin kauan, etta se on vahentynyt noin 1,5 desilitraan. Siiviloi seos.

Sulata vesihauteessa 200 g suklaata (tummaa, maitosuklaata tai valkosuklaata maun mukaan). Lisaa mausteseos suklaaseen ja anna jahmettya hiukan, jotta saat seoksesta muovailtua palloja.

Kierita pallot seoksessa, jossa on 1 osa tummaa kaakaojauhetta ja 3 osaa muscovadosokeria. Asettele valmiit tryffelit makeisvuokiin ja tarjoa. Yerba mate sisaltaa paljon teobromiinia (sita samaa on suklaassakin) ja kofeiinia, joten 6 palloa per paiva on suositeltu maksimiannos. 

Varaslahto jouluun: Kinkkua ja salaattia illalliseksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi tähän asiaan ilahduttaisi minua ja lukijoita! Kiitos kommentoinnista!