sunnuntai 2. helmikuuta 2014

Kampasimpukat rakuunakastikkeessa

Viikolla huomasin ilokseni kauppahallissa myytävän tuoreita kampasimpukoita (pakastettuja on monissa paikoissa tarjolla, mutta ne menevät vain hätätilassa), jotka ovat sen verran herkkua, että hinnasta huolimatta ostin 6 kpl. Samassa paikassa oli myytävänä toista suurta herkkuani, eli sydänsimpukoita, niitä pitää kokeilla seuraavaksi.

Kampasimpukat ovat kätevä herkku myös sellaiselle, joka periaatteessa pitää kalasta, mutta jolle ruodot ovat kauhistus.



Kampasimpukoita rakuunakastikkeella (4:lle)

Nopea, helppo ja herkullinen alkuruoka.


12 kampasimpukkaa perattuna (poista mahdollinen mäti ja kiinnityslihakset)
2 rkl voita paistamiseen
suolaa
mustapippuria myllystä

Kastike:

1 dl kuivaa valkoviiniä
1 salottisipuli
5 rkl voita
sitruunan kuoren raastettu keltainen osa
2 rkl tuoretta rakuunaa
suolaa
mustapippuria myllystä

1 kokonainen sitruuna kuorineen

n. 70 g baby-salaatinlehtiä

Huuhdo kampasimpukat ja taputtele ne kevyesti talouspaperilla kuiviksi. Mausta simpukat kevyesti suolalla ja rouhitulla mustapippurilla.



Jaa salaatinlehdet annoslautasille.

Kuori ja hienonna salottisipuli. Silppua rakuuna. Raasta sitruunan kuori. Kuutioi viisi ruokalusikallista voita nokareiksi.

Kuumenna voi pannussa kullanruskeaksi ja paista kampasimpukat siinä n. 5 minuuttia tai  kullanruskeiksi. Simpukat eivät saa kypsyä liikaa, vaan niiden on jäätävä hiukan läpikuultaviksi sisältä.



Lado simpukat annoslautasille salaattikeon viereen (tai päälle), kolme kullekin lautaselle.

Pyyhkäise pannu puhtaaksi ja laita se liedelle keskinkertaiselle lämmölle. Kaada pannulle valkoviini ja lisää salottisipulisilppu, ja anna sen poreilla 1-2 minuuttia tai niin kauan, että sitä on jäljellä enää kaksi ruokalusikallista.

Ota pois hellalta siivilöi kattilaan, ja lisää loppu voi pieninä paloina ja vatkaten. Voin ei tule sulaa kokonaan, vaan pehmetä juoksevaksi ja näin muodostaa kiiltävä kastike. Jos kattila/pannu on tässä vaiheessa liian kuumalla levyllä, voi kastike juoksettua.

Nyt huom: Älkää tehkö, kuten minä nyt kulmia oioin jatkamalla kastikkeen tekoa samalla pesemättömällä pannulla, jossa oli juuri paistettu simpukat. Kastikkeesta pitäisi tulla kirkasta, ei näin ruskeaa. Nyt kuitenkin kun söin koko satsin itsekseni, niin ei se haitannnut kun maku on kuitenkin mitä paras.

Sekoita joukkoon lopuksi rakuunasilppu ja sitruunankuoriraaste, mausta ja tarkista maku ja kaada kampasimpukoiden päälle. Kastike saa olla hiukan aika stydin makuista.

Tarjoa sitruunalohkon kanssa.

Per annos:
hh 0,8
p 62,5
r 22,8
kcal 505

 Sopiihan tämä soosi tietty myös kaiken kalan kanssa ja joskus olen laittanut valkoviinin tilalle esim. shampanjaviinietikkaa. Voi taivas, että olikin hyvää tämä tämänpäiväinen satsi...


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi tähän asiaan ilahduttaisi minua ja lukijoita! Kiitos kommentoinnista!