maanantai 10. helmikuuta 2014

Pätkäpaastoilusta vielä lisää

Viime aikoina on ollut pinnalla ns. 5:2 -dieetti, jota minäkin olen hiukan blogissa aiemmin sondeerannut. Luin salilla lehtiä ja yhdessä näistä oli maininta siitä, että ei noiden kahden paastopäivän tarvitse olla ihan tarkkaan vuorokauden, esim. keskiviikon aikana tapahtuvia, vaan 24 h:n paasto voi olla esimerkiksi paastoamista lounaasta seuraavan päivän lounaaseen.

Tosin, kuten aiemmin mainittu, se paasto ei ole täydellistä kieltäytymistä ruoasta, vaan paaston aikana syödään n. 20% normaalista kalorimäärästä, eli naisille se tekee n. 500 kcal ja misten osalta se on sataa kaloria suurempi.

Jos näitä paastopäiviä pitää joka toisena päivänä, painon pudotus on nopsaa.

Sitten on vielä soturidieetti, eli warrior, joka on 20:4 -menetelmä. Siis illalla neljäön tunnin aikana syödään, mitä syödään, loppu 20 tuntia paastotaan. Paaston aikana saa syödä vain hiukan, mutta tästä ei ole mitään sen tarkempaa nyrkkisääntöä.


Viimeksi hiukan jo tarkasteltiin eri ruoka-aineita niiden sisältämän energian muodossa, mutta nyt lainaan muutaman vinkin Fit-lehden Laihdu-liitteestä 1/14.

Aamiainen voi koostus seuraavista:

- kananmuna (90 kcal)
- 3 viipaletta keittokinkkua (25 kcal)
- 2 dl kaurapuuroa (100 kcal)
- pala näkkäriä (50 kcal)
- 4 rkl rasvatonta raejuustoa (40 kcal)
- 1 dl marjoja (27 kcal)

Lounas/päivällinen:

- salaattia tai kirkasta kasviskeittoa jonkin proteiininlähteen kanssa (broilerin rintafile n. 150 kcal; 100 g vähärasvaista kalaa 100 kcal; 1/2 dl fetajuustoa 90 kcal)

Jälkiruoka/iltapala:

- omena 50 kcal)
- mandariini (25 kcal)

Entäs sitten, jos syödään einesruokia?

Kasvissosekeitto * vokkivihanneksia * raejuustoa 320 kcal
- Saarioisten juustoinen kasvissosekeitto
- Findus Wok Thai (1/2 pussia, vokkaa pannulla ilman rasvaa ja lisää lämmitettyyn keittoon, lisäksi yrttejä)
- rasvatonta raejuustoa

Puolet mikroateriasta * vokkivihanneksia 300 kcal
- Atria Chicken Vindaloo, puoli pakkausta

4 pinaattilettua * pieni paistettu ahvenfilee * aurinkosalaattia 390 kcal
- Pirkka pinaattiohukainen
- Pirkka ahvenfilee (pakaste)
- Rainbow Aurinkosalaatti

Puolet kanapastasalaatista * annossalaattipussi * vokkivihanneksia 330 kcal
- Via kanapastasalaatti caesarkastikkeella, Lempi-annossalaatti, käytä puolet annoksesta

Puolikas meetvurstipizza * runsas keko salaattia 370 kcal
- Saarioisten meetvurtipizzasta puolet
- Italiano -mix -salaattisekoitus, kurkkua, tomaattia, paprikaa ja hiukan rasvatonta raejuustoa

Entäs sitten omatekoiset ruoat? Lehdessä oli myös muutama hyvä ohje.


Kiireisen Lindströminhöystö, 270 kcal per annos (ohje 4 annosta)

pieni pala purjoa
1 tl rypsiöljyä
400 g naudan jauhelihaa (7% rasvaa)
3 tl soijakastiketta
3 tl vasikkafondia
1 dl vettä
5 pientä etikkapunajuurta
1 rkl kapriksia
1 1/2 tl piparjuuritahnaa

(joka annokseen kuuluu 2 suurta tai 3 pientä keitettyä perunaa)

Hienonna purjo ja kuullota se oljyllä pannulla. Lisää jauheliha ja paista kypsäksi. Lisää fondi, soijakastike ja vesi ja anna kiehua n. 5-10 min.

Raasta etikkapunajuuret ja lisää raaste  ja kaksi rkl niiden lientä, kaprikset ja piparjuuritahna. Tarkista maku ja tarjoa keitettyjen perunoiden kanssa.


Kirjolohi-tomaattivartaat, kurkkumuusi ja tsatsiki, 225 kcal per annos, (ohje 4 annosta)

300 g pakastekirjolohipyöryköitä
12 kirsikkatomaattia

Muusi:
1/2 pussia pakasteperunamuusia
n. 1 dl vettä
150 g kurkkua
suolaa ja pippuria

Lisäksi:
4 rkl valmista tsatsikia

Sulata kalapyörykät ja pujottele ne bambuvartaisiin vuorotellen kirsikkatomaattien kanssa. Laita uuni 225 C ja uunipellille leivinpaperi. Paista vartaat uunissa n. 10 min., kunnes kalapullat ja tomaatit ovat saaneet hiukan väriä.

Valmista muusi pakkauksen ohjeen mukaan, mutta veteen ja hiukan niukempaan nestemäärään, sillä kurkusta tulee nestettä. Raasta kurkku karkeaksi ja sekoita muusiin. Tarjoa tsatsikikastikkeen kera.


Kurpitsa-inkiväärikeitto, 100 kcal per annos (4 annosta)

800 g kurpitsan maltoa  (voit käyttää myös porkkanaa tai bataattia)
1 sipuli
3 valkosipulinkynttä
1 päärynä
2 tl rypsiöljyä
1 l vettä
2 kanaliemikuutiota
2 tl raastettua, tuoretta inkivääriä
1 limetin mehu
1/2 tl suolaa
1/4 tl rouhittua mustapippuria

Kuori ja paloittele sipuli, päärynä, kurpitsa ja valkosipulinkynnet. Kuumenna öljy kattilassa ja kuullota siinä kasviksia n. 10 min. Lisää vesi, liemikuutiot inkivääri ja limetin mehu. Anna poreilla kannen alla n. 15 min.

Soseuta keitto sauvasekoittimella ja tarkista maku ennen tarjoamista.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi tähän asiaan ilahduttaisi minua ja lukijoita! Kiitos kommentoinnista!