keskiviikko 19. helmikuuta 2014

Pullossa piileskelevä petos

Olen tehnyt hiukan kirppariostoksia ja piti kirjoittaa niistä, mutta on aika myöhäinen kellonaika ottaa kuvia, joten kuulette asiasta toisen kerran.

Tänään kuitenkin muutama sana pullotetusta vedestä, lähinnä kuplivasta ja maustetusta sellaisesta, ei limsoista. Tulipa tänään salilla hiukan juttua veden juomisesta. Jos minulta kysytään, niin vesi vetenä ja mieluummin jääkylmänä sellaisena, mutta joillekin se vaan ei mene alas.


Myönnettäköön, että minunkin jääkaapissani oleilee yksi muovipullollinen vadelman (?) makuista ja hapotettua vettä. En muista, miten se on sinne päätynyt, mutta käyttöaikaa näkyy vielä olevan jäljellä. Todennäköisesti pullo on jo ollut siellä avaamattomana niin kauan, että ainakin minulla herää epäilys veden puhtaudesta. Ties mitä siitä pullostakin irtoaa ajan kanssa, vaikka niitä turvallisiksi väitetäänkin. Mieluummin hanavettä, kiitos!

Jos pullotettuun kuplaveteen lisätään väriä, makeutusta ja makua, se muuttuu limppariksi, joita monet aikuiset eivät enää niinkään suosi. Makuvesi taas on kirkasta ja se myydään muiden pullotettujen vesien kanssa kirkkaassa, läpinäkyvässä pullossa ja samasta hyllystä, mikä antaa mielikuvan jostakin puhtaammasta ja terveellisemmästä.

Eri asia sitten on, onko siinä käytetty keinotekoista aromiainetta ja makeutusaineita. Hiilihaposta voidaan olla monta mieltä. Jotkut pitävät niitä ruoansulatuksen häiritsijöinä, toiset taas saavat niistä avun ruoansulatukseen ja ummetukseen.

Onko makuaine sitten aitoa vai ei? Ainakin sen tiedän, että jos veteen lisään sitruunan mehua tai karpalomehua, seos ei enää pysy kirkkaana vaan se samentuu ja muuttaa väriään. En ole maistellut koko tarjontaa läpi, mutta ne, mitä olen testannut (joskus olosuhteiden pakosta), ovat kyllä maistuneet aika esanssisilta ja liiankin makeilta.

Valmistajat tietävät, että makuvedet kilpailevat tavallisten limsojen kanssa, joten suurimmilla limsamerkeillä on myös makuvesibrändi. Rahat otetaan kuluttajilta pois tavalla tai toisella. Makuvesillä, varsinkin sellaisilla, joihin on lisätty esimerkiksi vitamiineja, on terveellisempi leima kuluttajan mielikuvissa. Kukaan ei vaan ajattele, että nekin makuvedet, joiden sisällysluettelossa on merkitty sokeri yhdeksi ainesosaksi, saattaa sisältää aikalailla saman verran sokeria kuin mikä tahansa limppari.

Vaikka sokerin sijasta olisikin käytetty makeutusainetta, ovat ne yhtäkaikki hampaille huonoja vaihtoehtoja happamuutensa vuoksi  - tällä en siis tarkoita hiilihappoa vaan maun vuoksi lisättyjä happoja, kuten sitruunahappoa. Jos haluaa kuitenkin niitä käyttää ja suojella hammaskiillettään, makuvesi kannattaa juoda pillillä ruoan kanssa.

Fruktoosi, eli hedelmäsokeri ei ole sen parempi vaihtoehto, sillä sen metaboloituminen rasittaa maksaa ja pidemmän päälle voi aiheuttaa rasvamaksan, ihan kuin alkoholikin.

Mitä ilmeisimmin minunkin makuvesipulloni sisältää jotakin säilöntäainetta. Yleisin ovat E211 (natriumbentsoaatti), joka saattaa aiheuttaa yliherkille henkilöille astmaa ja jopa anafylaktisia reaktioita. Tiedetään myös sen saattavan aiheuttaa tuhoa ihmisen DNA:lle, mikä saattaa johtaa maksan vaurioitumiseen ja neurologisiin häiriöihin. Tätä lisäainetta ei myöskään suositella hyperaktiivisille lapsille.

Toinen usein käytetty lisäaine on E212, joka saattaa aiheuttaa ihon, silmien ja limakalvojen ärsytystä.

Varsin usein siis nämä makuvedet ovat teollisia sekoituksia ja sokeripommeja, ja jos aitoa tavaraa haluaa, kannattaa harkita sitruunanviipaleita vesikannussa tai pientä lirausta esimerkiksi sokeroimatonta omenamehua juotavan veden sekaan. Hintakin tulee halvemmaksi.

2 kommenttia:

  1. Olen aina ollut huono juomaan pelkkää vettä, mutta makuvedetkään eivät miellytä. Olen ollut Pepsi Maxin 'suurkuluttaja', mutta kaksi viikkoa sitten tein päätöksen vähentää Pepsiä ja opetella juomaan vettä. Pikku hiljaa se alkaa sujumaan, joten ehkä siihenkin tottuu :-)

    VastaaPoista
  2. Minä se vasta olenkin ollut limuaddikti; toimistolla kun oli niin helppoa hakea kahvihuoneen automaatista kylmää juomaa. Enkä ole cokiksesta tykännyt alta kolmikymppisenä, eikä myöskään koskaan ole tullut luettua tuoteselosteita. Esimerkiksi Fanta Zerossa on ihan älyttömästi hedelmäsokeria. Olihan se hankala lopettaa, mutta silloin tällöin saatan sallia itselleni "yhden". Tarkoittaa siis noin pari kertaa vuodessa.

    Soda Stream on kätevä laite, joskaan makusiirappeja ei tarvita, pelkkä kylmä, hapotettu vesi riittää. Sillä nytkin yritän huuhdella flunssaviruksia pois.

    VastaaPoista

Kommenttisi tähän asiaan ilahduttaisi minua ja lukijoita! Kiitos kommentoinnista!