sunnuntai 16. helmikuuta 2014

Seleeniä!

Seleeni on alkuaine, jolla on vaikutuksia myös terveyteen, koska se on välttämätön hivenaine. Muistan, kun joskus kohuttiin siitä, miten köyhää suomalainen viljelysmaaperä on, ja varsinkin seleenin puutteesta johtuen sitä alettiin lisätä eläinten rehuihin ja lannoitteisiin vuodesta 1984 saakka.

Seleeni vaikuttaa elimistön puolustuskykyyn tulehdussairauksia ja jopa syöpää  - etenkin eturauhas- ja rintasyöpää aiheuttavia aineita estäen. Seleeni on myös tehokas antioksidantti ja vaikuttaa sukupuolihormonien, etenkin testosteronin syntyyn. Seleeni myös vaikuttaa maksan toimintaan ja ihon, silmien, hiusten ja kynsien kuntoon.

Seleeniä sisältävät proteiinit aktivoivat kilpirauhasta ja seleeni itsessään sitoo elimistön raskasmetalleja, kuten elohopeaa, lyijyä ja kadmiumia.

Seleenin puute voi aiheuttaa mm. kohonnutta verenpainetta, sydän- ja verisuonitautia, iho-ongelmia, impotenssia, hedelmättömyyttä ja harmaakaihia.

Parapähkinöissä on runsaasti seleeniä ja sen imeytymistä tukevaa E-vitamiinia.

Helpommin kuin purkista seleeniä saa yhdestä-kahdesta parapähkinästä per päivä. Parapähkinät ovat hyvin rasvapitoisia (87%), joten ne kannattaa säilyttää pakastimessa. Kourallinen parapähkinöitä (n. 8 kpl) on suurinpiirtein korkein suositeltu määrä vuorokaudessa. Seleeniäkin saattaa saada liikaa. Useimmissa lähteissä määritellään seleenin tarpeen olevan 40-50 mcg per päivä. Yhdessä pähkinässä on n. 40-45 mcg.

Seleenin ylianostuksen oireita voivat olla mm. hiusten lähtö, väsymys, pahoinvointi, iho-oireet, hampaiden lähteminen ja valkosipulin hajuinen hengitys, vaikka ei olisi syönyt valkosipulia. Tarpeellisen päiväannoksen ja myrkyllisen annoksen ero on todella pieni, joten jos syö monivitamiini-hivenainetabletteja, joissa seleeniä on, kannattaa pitäytyä erossa parapähkinöistä.

Parapähkinät ovat hyvän makuisia syödä, miedomman makuisia kuin mantelit, ja niinpä minäkin taisin niitä popsia tänään enemmän kuin tuon sallitun määrän, joten huomenna laitan pussin itseltäni piiloon ;)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi tähän asiaan ilahduttaisi minua ja lukijoita! Kiitos kommentoinnista!