perjantai 30. toukokuuta 2014

Tomaattisalaatti karamellisoidulla sipulilla ja sinihomejuustolla

Tomaatit alkavat olla parhaimmillaan ja niitä pitäisi ainakin miesten syödä joka aterialla, sillä ne tutkitusti estävät eturauhassyöpää niiden sisältämän lykopeenin ansiosta. Naisillekin tomaateista on omat etunsa, joista enemmän täällä.

Jason Atherton on kova nimi maailman kokkauspiireissä, mutta tuntemattomampi Suomessa. Hänen ravintoloitaan on mm. Maze Lontoossa, jonka maineen hän loi. Ravintola kuuluu Gordon Ramsayn ravintolaryhmään, ja sijaitsee kulman takana kuuluisasta Selfridge's - tavaratalosta. Ehdottomasti käynnin arvoinen kohde, vaikkei sama konsepti toiminutkaan Prahassa. Sikäläisessä Mazessa ehdin käydä yhden kerran sen lyhyen elinkaaren aikana. Johtuisiko sitten siitä, että Maze ei tarjoa mitään "tukkimiehen pannuja", vaan annokset ovat pienehköjä ja kevyitä. Mutta ah niin herkullisia!

Jokatapauksessa tätä ohjetta kannattaa kokeilla, sillä se on erinomaisen herkullinen ja helppo alkupala. Vielä kaiken kukkuraksi terveellinenkin!




Tomaattisalaatti karamellisoidulla sipulilla ja sinihomejuustolla (alkupalana 4:lle)

hiukan kasvisöljyä
250 g sipuleita, kuorittuna ja paperinohueksi viipaloituna
80 ml balsamicoa (ruokalusikallinen on noin 15 ml, eli noin 5 ja vajaa 1/2 rkl)
20 g rucolaa
1/2 punttia tuoretta basilikaan, lehdet poimittuina
3 isoa pihvitomaattia
1/2 punasipuli kuorittuna ja ohuiksi renkaiksi viipaloituna
200 g sinihomejuustoa
oliiviöljyä pirskotteluun
merisuolaa

Vinaigrette:
4 rkl oliiviöljyä
1 1/2 rkl valkoviinietikkaa

Laita vinaigreten ainekset kulhoon ja vatkaa kunnes seos emulsifioituu. laita kulho syrjään odottamaan.

Laita paistinpannu miedolle lämmölle hellalle ja lisää sinne hiukan kasvisöljyä. Kun öljy on kuumaa, lisää sipulirenkaat ja paista niitä miedolla lämmöllä sekoitellen kunnes ne ovat pehmeitä ja karamellisoituneita (n. 10-15 minuuttia, varo polttamasta). Lisää sen jälkeen sekaan balsamiviinietikka ja anna sen kiehua kasaan kunnes seos muuttuu tahmeaksi. Anna jäähtyä.

Kaada seos kulhoon ja sekoita siihen 1 1/2 rkl vinaigrettea.

Laita basilikan lehdet ja rucola toiseen kulhoon ja kostuta ne vinaigrettella. Pöyhi niitä kevyesti jotta vinaigrette sekoittuisi.

Viipaloi tomaatit ja juusto. Kasaa annokset lautasille kuvan mukaisesti. Pirskottele päälle oliiviöljyä ja ripauta hiukan merisuolaa.


1 kommentti:

  1. Tomaatista on tänä keväänä minulle tullut himoruokaa. Syön päivittäin rasiallisen minitomaatteja naposteluna = karkkien korvike :-)

    VastaaPoista

Kommenttisi tähän asiaan ilahduttaisi minua ja lukijoita! Kiitos kommentoinnista!