keskiviikko 31. elokuuta 2016

Onko se syöpää vai ei?

Olen jo yli vuoden ihmetellyt punaista lämiskää toisen silmäni alla. Se kun ei tunnu häviävän millään.


Pieni se on, tässä kuitenkin lähikuvana. Aloin todellakin ihmetellä sitä, että se vaan ei häviä, ja alkaa olla hankala peittääkin.

Tällä hetkellä voin aika varmasti sanoa, että läiskä on aurinkokeratoosi, joten suojatkaa hyvät ihmiset ihonne auringolta!

Tässä ote kaikkisyövästä.fi -sivustolta:

"Okasolusyöpä on ihon sarveissolujen pahanlaatuinen kasvain. Sitä esiintyy valolle altistuneiden alueiden lisäksi kroonisten haavojen ja ärtyneiden arpien yhteydessä sekä limakalvojen rajoilla. Useimmiten okasolusyöpä alkaa esiasteistaan, joita ovat aurinkokeratoosi tai Bowenin tauti. Okasolusyöpä käyttäytyy aggressiivisemmin kuin tyvisolusyöpä: se haavautuu aikaisemmin, kasvaa nopeammin, leviää syvempiin kudoksiin nopeammin ja lähettää joskus etäpesäkkeitä."

Lainaan tähän samaa lähdettä:

"Ihosyövän aiheuttajat

Auringon ultraviolettisäteily on ihosyövän tärkein yksittäinen aiheuttaja. Olennaista on nimenomaan ns. kumulatiivinen annos eli se, kuinka paljon ihminen on saanut ultraviolettisäteilyä koko elämänsä aikana. Tämän takia sairastumisriski on suurin iäkkäillä ja ulkotöitä tekevillä.
Aurinko (Ilman syöpää)
Tyvisolu- ja okasolusyöpä syntyvät herkästi alueille, jotka ovat altistuneet eniten ultraviolettisäteilylle. Tällaisia paikkoja ovat esimerkiksi kasvot, päälaki, ylävartalo ja kädenselät.
Ihon palaminen suurentaa ihosyövän riskiä. Erityisen alttiita ihosyövälle ja melanoomalle ovat vaaleaihoiset, sinisilmäiset, pisamaiset ja herkästi palavat ihmiset.
Runsasluomisuus ja epätyypilliset luomet suurentavat melanooman riskiä.
Aiemmin annettu säde- ja solunsalpaajahoito, immuunijärjestelmää heikentävä lääkitys ja tietyt muut ihosairaudet suurentavat myös ihosyövän riskiä."
Minä olen runsasluominen, jostakin kummasta syystä. Käsittääkseni syytä siihen ei tiedetä (voin tietty kysyä, jos firman "biomarkkeripojat" tietävät, mistä johtuu, tosin seuraavan linkin lopussa on varsin kattava lista riskeistä).
Ihon valovaurioista on aika hyvä ja kansantajuinen kirjoitus täällä
Kalpea iho ei ole mitenkään hirveästi muodikasta länsimaisessa kulttuurissa, mutta suojaatko sinä ihoasi, ja jos, niin miten ja suojaatko talvellakin?

4 kommenttia:

 1. Ystävälläni oli myös keratoosi. Hän kävi hoidattamassa sen pois jollain happo- (muistaakseni?)-käsittelyllä. Sen seurauksena vaan kasvot ovat siitä kohtaa todella valonarat nykyään, ei voi paljoa auringossa oleilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, onhan niitä kaikenlaisia happokuorintoja. Itse asiassa valovaurioiden korjaamiseen löytyy apteekista reseptillä saatava voide, Avitcid, josta olen joskus täälläkin kirjoittanut. Kunhan muistaisi sitä vaan laittaa tuohon lämiskään...

   Poista
 2. Hei, mitä lopulta oli? Itsellä samanlainen korvassa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olisikohan tosiaan vaan ollut aurinkokeratoosi. Nykyään se on hävinnyt.

   Poista

Kommenttisi tähän asiaan ilahduttaisi minua!