torstai 23. toukokuuta 2019

Hesarin juttu ihonhoidosta 23.5.2019

Hesarissa oli tänään asiallinen juttu ihonhoidosta ja ihon ikääntymisestä. Koko jutun voi lukea täältä.
Photo by Curology on Unsplash

Poimitaanpa tarkasteltavaksi muutama jutun osa:

"Jos siis puhutaan toimivimmista ikääntymisen merkkejä ehkäisevistä tuotteista, vankin ja kiistaton näyttö on aurinkosuojavoiteilla – vaikka niitä harvoin mielletään varsinaiseksi anti agingiksi."

Dzinnin kommentti: Tämä lienee jokaiselle tuttu asia. Tähän kuitenkin pitää lisätä eräs mielenkiintoinen juttu, joka kävi ilmi kun olin MBA-kurssini kanssa Genevessä opiskelemassa ja kävimme tietty osana kurssia CERN:issä. Siellä oli näyttelytilassa seinä, joka vilkkui avaruussäteilyn osuessa siihen. Samalla reissulla opimme, että avaruussäteily vanhentaa ihmistä, ja että jos ihminen asuisi maan alla, vanheneminen ylipäätäänkin hidastuisi, syvyydestä riippuen, sillä säteily läpäisee myös maan kuorta. CERN:issä Atlas-asema (detector) on sadan metrin syvyydessä, ja tutkijat arvelevat, että jos siellä asuttaisiin jatkuvasti, asukkaiden vanheneminen olisi ratkaisevasti hidastunut, koska avaruussäteily ei yllä sinne saakka. Ei yllä myöskään auringonvalo, tietty. 😎

"Monissa ikääntymisen vaikutuksia käsittelevissä tutkimuksissa ongelmana on yleistettävyys.

”Voi olla vain 30 ihmistä, joille laitetaan voidetta kasvoille ja arvioidaan, auttoiko se. Hyvässä tutkimuksessa on aina myös ryhmä, jolle ei tehdä mitään hoitoa tai hoitoa verrataan johonkin toiseen”, Salava sanoo."


Dzinnin kommentti: Tästäpä juuri kirjoittelin taannoin täällä.

"ERILAISIA teorioita on sen sijaan loputtomasti. Moni on varmaan lukenut esimerkiksi antioksidanttien, hyaluronihapon ja kollageenin vaikutuksista ihon nuorekkuuteen.

”Kosmetiikkatuotteet sisältävät usein antioksidantteja. Ajatuksena on happiradikaalien eli solutoimintoja haittaavien aineiden vähentäminen. Se on se teoriassa hyvä idea, mutta näyttö sen tehosta on vähäistä tai olematonta”, Salava sanoo.

Kun taas käytetään kollageenia ja hyaluronihappoa, pyritään vaikuttamaan ihon syvimpiin kerroksiin, joissa olevat sidekudosaineet – eli esimerkiksi kollageeni – vähentyvät vanhenemisen myötä.

”Ajatus on, että kun näitä aineita käytetään kosmetiikassa, ihon kimmoisuus lisääntyy eikä se näytä niin löysältä. Tietääkseni niiden tehosta kosmetiikassa paikallisesti iholle käytettynä ei ole näyttöä”, Salava sanoo."

Dzinnin kommentti: Niinpä.

"Lääkärilehden katsausartikkelin johtopäätös oli, että kosmetiikkateollisuuden esittämät todisteet tuotteiden todellisista vaikutuksista eivät kestä kriittistä tarkastelua.

”Menestys johtuu mielikuvamainonnan tehosta ja ihmisten hyväuskoisuudesta”, artikkelissa todetaan."

Dzinnin kommentti: Tätä minä olen aina sanonut.

Mielenkiintoinen artikkeli, joka kannattaa lukea.

2 kommenttia:

  1. Onhan tällaiset jutut aika masentavia ("ei ole näyttöä..") , mutta toisaalta ihan itsestään selvyyksiä;) Ei mikään kosmetiikkatuote tai "kollageenilitku" mitään ratkaise, vaan vanha kunnon "terveet elämäntavat" on se mikä oikeasti merkitsee, vaikka tuntuukin vähän tylsältä ajatukselta. Kosmetiikan kanssa puuhastelusta tulee kuitenkin hyvä mieli, ja se on jo paljon se!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No kyllähän tuossa artikkelissakin todettiin, että esim. hyaluronihappo (ja glyseriini, tämä minun lisäykseni) kosteuttaa ihoa ja oikoo ryppyjä, eli siinä mielessä kosmetiikallakin on oma osansa. Haluaisinpa myös nähdä ihon, jota ei koskaan rasvata, ja jota pestään kuivattavilla saippuapitoisilla tuotteilla! Sellainen iho myös takuulla näyttää ryppyiseltä vanhetessa.

      Poista

Kommenttisi tähän asiaan ilahduttaisi minua!