tiistai 26. heinäkuuta 2022

Raha-asioista

Phuuh! Minä olen aina ollut varsin huoleton raha-asioissani. Jos olen halunnut jotakin, niin yleensä olen ostanut sen sitä sen kummemmin miettimättä. Rahaa ei ole ollut roskaksi saakka, mutta ihan tarpeeksi. Jopa opiskeluaikoina, jolloin muut kitkuttelivat pienin budjetein. Olin itse töissä kaikki vapaa-aikani, mutta kummasti silti riitti aikaa bilettämiseenkin, tosin en ole ikinä ollut yökerhoissa ja klubeilla pikkutunneille viihtyvää sorttia, mutta kuitenkin.

Photo by Immo Wegmann on Unsplash

Kauhistelen tässä omaa välinpitämättömyyttäni raha-asioista 😊. Hyvänä esimerkkinä olkoon se, että yhtenä iltana muistin, että sain jo keväällä kiinteistöverolapun. Kaivelin sitten laatikoitani etsien sitä. 

Olen vuositolkulla maksellut kiinteistöveroni kiltisti katsomatta edes mistä minä veroja maksan. Joo, uskokaa tai älkää... Eihän sitä tietenkään kerrostalo-osakkeista maksella, vaan se kuuluu yhtiövastikkeeseen! Enkä minä muistanutkaan, että minullahan on maatakin, jota se mokoman kiinteistöverolappu koski. Jotenkin vaan aina olen ajatellut, että kiinteistövero koskisi vain rakennuksia. 

Enkä itse asiassa tarvinnut edes sitä verotoimistolta tullutta lappua maksamiseen, vaan siellähän se maksu tönötti verkkopankissa valmiina maksettavaksi. Tästä syystä en siihen ole varmaan aiemmin paneutunutkaan.

Mietin vaan, miten suuren rahasumman pitäisi hävitä tililtä itsekseen ennen kuin sen hoksaisin? Ehkä olisi syytä vahtia tilejään tarkemmin.

Toinen juttu koskee eläkkeitä. Ulkomailla töissä ollessa eläke kertyy yleensä siten, että joko työnantajasi maksaa tietyn summan kuukaudessa, tai sen teette työnantajasi ja sinä yhdessä tietyllä summalla tai prosenttiosuudella palkasta. Tämä kertynyt potti on sinun omaa rahaasi, ja voit yleensä vaikuttaa siihen, miten se sijoitetaan.

Nyt kun eläkepottini on jakautunut useaan maahan mietin, että pitäisikö ne jotenkin yhdistää. Tosin sveitsiläinen finanssineuvojani sanoi, että Sveitsin potti kannattaa ehdottomasti jättää sinne.

Nyt vilkaisin Invescon (tämänhetkinen eläkevakuutusfirmani) sivuille, ja sijoitukset jakautuvat seuraavasti:
En nyt tähän rupea tarkempia piirakkakarttoja kopioimaan, mutta tuosta saa jo käsitystä asiasta ja kivasti sinne onkin yli kolmessa vuodessa rahaa kertynyt. Invescolta saa myös veroneuvontaa, jota ilmeisestikin kannattaisi hyödyntää.

Kertymää katsoessani yksityiskohtaisesti jäi hiukan epäselväksi se, miksi esimerkiksi viime vuoden syys- ja joulukuulla sekä minä, että työnantaja ovat maksaneet pottiin yli kaksinkertaisesti. Kyse ei ole vuosibonuksen prosenttiosuudesta, koska vuosibonukset maksetaan yleensä maaliskuulla edellisen vuoden suorituksiin perustuen, ja ne ovat könttäsummana aina 12%:in saakka vuosipalkasta. Sopimuksen kahlaaminen läpi olisi myös paikallaan, kun en edes näytä tietävän, maksanko vuosibonuksesta myös saman prosenttiosuuden?

Jokin ei tässä nyt stemmaa ja tässä taas nähdään, että olisi syytä perehtyä asiaan enemmän jo tässä vaiheessa, vaikka eläke ei olekaan ajankohtainen. 

Tai mistä sen tietää, jos vaikka kävelen huomenna bussin alle ja joudun jäämään sairauseläkkeelle? Ainahan kaikenlaista voi sattua, sen alkaa tajuta tässä vaiheessa elämää.

Tarkistin sitten suomalaisen eläkekertymäni, ja olipas sekin monimutkainen. On yksityistä eläkesäätiötä sun muuta sälää. Kaiken kruununa vielä omaehtoinen eläkevakuutuspotti.

Varsinainen viidakko siis koko homma. Tosin Suomessa kertyneeseen eläkkeeseen ei paljoa voi vaikuttaa, ainoastaan sille omaehtoiselle vakuutukselle voi jotakin tehdä.

Summa summarum: Aion perehtyä näihin asioihin hiukan tarkemmin ja laitoinkin jo Invescolle viestiä, että haluaisin konsultointia sijoituksiani koskien.

Tiedätkö sinä tulevan eläkkeesi arvioidun määrän/kertymäennusteen ja onko sinulla omaehtoista eläkevakuutusta/rahastoja, jonka sijoittamiseen pystyt vaikuttamaan? Oletko yleisesti ottaen kiinnostunut  raha-asioista ja sijoittamisesta?

6 kommenttia:

  1. Siis en kyllä ole tietoinen eläkkeestä mutta ei se varmasti suuri ole :D siispä säästänkin nyt, ihan vaan sitä varten että vanhana voi sitten olla velaton. Tai siis olen nykyäänkin mutta mulla ei ole omistusasuntoa. Kyllä mä ajattelen asioita pitkällä tähtäimellä enkä vaan pistele menemään.
    Tällä hetkellä suomen talous ja ihmisten asiat alkaa olla kuralla kiitos kallistuneiden hintojen ja mitä ensi talvena sähköstä maksellaan, että hirveitä ei säästöön jää mutta jotain kuitenkin. Sijoittamista olen harkinnut mutta siinäkin pitäisi kai ymmärtää jotain. Toisaalta ei kukaan voi tietää elinpäiviään, pitää myöskin nauttia tästä hetkestä <3

    VastaaPoista
  2. Juuri tuli omalta suomalaiselta eläkeyhtiöltä tekstiviesti jossa pyydettiin tarkistamaan kerttynyt eläke, joten niin tein. Ei paljon mieltä lämmittänyt :) Rahastosijoittaminen, osakkeet ja muut tavat kerryttää ja kasvattaa rahaa voi olla hyviä tapoja myös omaehtoisesti säästää rahaa eläkkeelle. Toki minun eläkeikä on 69 vuotta, niin tuskin tulen oikeasti koskaan nauttimaan vapaistani.

    VastaaPoista
  3. Suurin piirtein tiedän oman lakisääteisen eläkkeeni määrän ja olen säästänyt myös vapaaehtoiseen eläkkeeseen, mutta se summa ja siitä tuleva "eläke" on lähinnä vain komiikkaa. Ja usko tai älä: maksoin kerran vahingossa kiinteistöveron kahteen kertaan, enkä edes huomannut mitään, ennen kuin verottaja palautti ylimääräisen summan ihan pyytämättä. Siitä hatunnosto verottajalle, vaikka sitä aina ja kaikesta moititaan. Ja palautus tuli nopeasti, vain pari päivää maksamisen jälkeen. Ihmeiden aika ei ole ohi.

    VastaaPoista
  4. Näin kollektiivisesti kiitos kommenteistanne.

    Mua askarruttaa, se onko tulevaisuudessa edes rahaa maksella kaikkien eläkkeitä. Ja että kannattaako myöskään säästää esim. tavalliselle pankkitilille (ainakaan nykyisten korkojen aikana). Mahtaako nykyään Suomessa olla pitkäaikaistilejä, joissa on parempi korko?

    Miksi ei kouluissa opeteta mitään (perusasioita) taloudesta, raha-asioista, sijoittamisesta jne.? Ei ainakaan minun kouluaikoinani opetettu, tuskin nykyäänkään?

    Se kuitenkin on nykyään hyvä juttu, että voi siirtyä jo aikaisemmin vaikka osa-aikaeläkkeelle, ja tehdä töitä osa-aikaisena siinä sivussa. Tai näin ainakin olen ymmärtänyt.

    VastaaPoista
  5. Viimevuosina on ilmestynyt paljon kirjoja sijoittamisesta, vähintään yksi myös nuorille suunnattu. Kirjat ovat todella suosittuja. Olisi kyllä hyvä jos talousasioita käsiteltäisiin koulussa. EE

    VastaaPoista

Kommenttisi tähän asiaan ilahduttaisi minua ja lukijoita! Kiitos kommentoinnista!