lauantai 18. marraskuuta 2023

EGF ja ihonhoito

EGF on kirjainyhdistelmä, jota on yhä enenevässä määrin nähty kosmetiikkapurnukoiden kyljessä. EGF on yhtä kuin epidermal growth factor, epidermaalinen kasvutekijä.

Tällä kasvutekijällä on keskeinen rooli esimerkiksi haavojen paranemisessa ja kudosten homeostaasin ylläpitämisessä. Se säätelee solujen eloonjäämistä, lisääntymistä ja erilaistumista. 

Bioidenttisen ihmisen rekombinantin epidermaalisen kasvutekijän (rhEGF) ulkoisen annostelun tiedetään nopeuttavan haavojen paranemista. Rekombinantti viittaa organismeihin, kuten DNA, proteiinit tai solut, jotka on luotu yhdistämällä geneettistä materiaalia kahdesta eri lähteestä niiden luonteen muuttamiseksi.

Tutkija Stanley Cohen löysi EGF:n muiden tutkimustensa sivupuhteina. EGF stimuloi kudosten kasvua käynnistämällä erilaisia solumekanismeja, ja tämä johti Nobelin palkintoon, jonka hän ja Rita Levi-Montalcini saivat vuonna 1986.

EGF on polypeptidi, joka vaikuttaa epidermikseen, eli ihon ylimpään kerrokseen. Sen sanotaan stimuloivan fibroblasteja, jotka tuottavat kollageenia ja elastiinia paksuntaakseen ihoa. Vanhemmiten EGF ihossa vähenee ja ihoon tulee juonteita ja se ohenee.

Valitettavasti topikaalisen EGF:n käyttöä kosmetiikassa ihoa nuorentavana ainesosana on tutkittu todella vähän. Tässä katsauksessa on ruodittu 49 tutkimusta, ja lopputulema on, että EGF:llä saattaa olla jotakin anti-aging -etuja, mutta kunnollisia tutkimuksia ei yksinkertaisesti ole, eli väitteelle ei löydy mitään todisteita.


Tästä huolimatta Suomessa Normalissa käydessäni uhrasin pennoseni Pure & Care -merkkiseen EGF-seerumiin, jota olen nyt käytellyt pullollisen. INCI on mielenkiintoinen, siinä on mm. maissigluteeniaminohappoja, glyseriiniä, hyaluronihappoa, kolmea oligopeptidiä, kosteuttavaa kollageenia, silkki-, kaura-, lakritsinjuuri-, vihannesportulakka-, tee-, kamomilla-, rosmariini-, baikalinvuohennokka-, rohtosammakonputki- ja japanintataruutetta, kosteuttavaa beetaglukaania ja rauhoittavaaa ja kosteuttavaa pantenolia.

Japanintatar on hiukan harvinaisempi näissä INCI-listoissa, se sisältää runsaasti antioksidanttista resveratrolia. Kasvin juurta on käytetty paljon vanhassa japanilaisessa ja kiinalaisessa lääketieteessä mm. artroosiin, sydänsairauksiin ja astmaan.

Itse seerumi on hiukan geelimäistä ja kirkasta. Itse asiassa se tuntuu iholla ihan hyvältä, mutta hyödyt tulevat varmaan lähinnä noista kosteuttavista ainesosista. Oman ihoni en koe mitenkään dramaattisesti "nuorentuneen" tämän pullollisen käytön aikana (EGF:n vaikutuksesta siis), mutta muuten se ajaa asiansa kosteuttajana.

Ja oli edullinen myös hinnaltaan.

4 kommenttia:

  1. Egf on mun lempiraaka-aineita, harmi, et sitä on tutkittu niin vähän. Musta sitä sisältävät tuotteet tekee ihon jotenkin kimmoisamaksi ja tosi hyvin kosteutetuksi. Toki aina voi olla silmälumetta, mutta kyllä mä huomaan ihossa eroa, kun käytän Bioeffectin tuotteita. 😅

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mulla on ollut tuota Bioeffectin seerumia, ja kyllähän se ihoa pehmentää, koska pääraaka-aineet ovat glyseriini ja hyaluronihappo + vesi. En pidä sitä minään ihmeaineena kuitenkaan. Mistä tuleekin mieleen, etten taida olla siitäkään seerumista mitään kirjoitellut tänne blogiin :)

      Poista
  2. Mä en ole näitä Normalin seerumeita muistaakseni ostanut, ehkä joku purkki/voide on sy-iholle jemmassa. Niitä eye patch naamioita mulla on, ihan hyviä ja halpoja. En oikein osaa sanoa mitä mieltä näistä olen, ehkä ne ei ole ihan suunnattu mulle vaan nuoremmille :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vähän luulen, että koko Normalin konsepti on lähinnä teineille tarkoitettu, mutta tulipa nyt sielläkin käytyä ja tämä seerumi ostettua.

      Poista

Kommenttisi tähän asiaan ilahduttaisi minua ja lukijoita! Kiitos kommentoinnista!