maanantai 27. marraskuuta 2023

Mitä eroa on deodorantilla ja antiperspirantilla?

Kun katsot kaupassa tarkemmin hikoiluun myytävien tuotteiden pakkausten kylkiä, joissain lukee, että kyseessä on antiperspirantti ja joissain, että se on deodorantti. Mitä eroa näillä sitten on?

Nimikin kertoo jo jotakin.

Photo by Ana Essentiels on Unsplash

Tiivistäen voisi sanoa, että antiperspirantti vähentää hikoilua, ja deodorantti taas joko peittää hienhajun tai estää sitä.

Miten nämä sitten toimivat?

Tehokkain suoja hienhajua vastaan saavutetaan antiperspiranteilla, jotka estävät hikoilun sisältämiensä metallisuolojen avulla. Ne muodostavat tulpan hikirauhastiehyeisiin, jolloin hikoilu vähenee. Näin ei myöskään tarvitse pelätä hikiläiskiä vaatteissa. Kun hiki ei pääse iholle, se ei myöskään voi synnyttää pahaa hajua iholla olevien bakteereiden vaikutuksesta.

Yleisin antiperspiranteissa käytetty metallisuola on alumiinisuola. Jos etsit alumiinitonta antiperspiranttia, kokeile sellaisia, jotka sisältävät esimerkiksi talkkia, (leivin)soodaa tai maissijauhoja. Nämä tosin eivät toimi niin hyvin kuin metallisuoloja sisältävät antiperspirantit.

Kun keho tuntee, ettei hiki pääse iholle, sen oma palautejärjestelmä lopettaa hien virtauksen. Tämä ei ole kuitenkaan pysyvä mekanismi, vaan antiperspirantit toimivat iholla eri tavalla, pitkäkestoisimmat jopa 96 tuntia.

Antiperspiranttien toimintamekanismi.

Deodorantit taas eivät estä hikoilua, mutta niissä on ainesosia, jotka estävät hien sisältämiä rasvoja ja proteiineja reagoimasta ihon bakteerien kanssa - näistä reaktioistahan hien haju syntyy.

Deodorantit myös maskeeraavat noita hajuja sisältämiensä hajusteiden avulla. Hajusteettoman deodorantin teho taas perustuu sen sisältämiin antimikrobisiin ainesosiin.

Monet deodorantit ovat alkoholipohjaisia ja sisältävät mikrobeja tappavia aineita, kuten triklosaania. Niissä voi myös olla hajua sitovia ainesosia, kuten (leivin)soodaa + hajusteita.

Oikean ja sopivimman hienhajun tappajan löytää yleensä vain kokeilemalla. Deodorantteja käytetään yleensä nimenomaan kainaloiden alueella, mutta antiperspirantit sopivat liikahikoilun hoitoon/estämiseen laajemmaltikin kuin vain kainaloissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi tähän asiaan ilahduttaisi minua ja lukijoita! Kiitos kommentoinnista!