tiistai 21. marraskuuta 2023

Kofeiini kosmetiikassa

Kofeiini lienee tuttu piristävä aine ainakin jokaiselle kahvinjuojalle, mutta mitä se tekee kosmetiikassa? Vai tekeekö mitään? Se onkin toinen juttu. 

Photo by Amanda Dalbjörn on Unsplash

Jos olette huomanneet, kofeiinia löytyy usein INCI-listoista varsinkin silmänympärysvoiteista. Toinen vaihtoehto sille ovat selluliittivoiteet.

Kofeiini on itse asiassa antioksidanttista, ja siinä mielessä se voi hidastaa ihon ikääntymistä ja suojata UV-säteiden aiheuttamilta tuhoilta (lähde 1). Se saattaa myös edistää esimerkiksi hiusten kasvua (lähde 2) ja näissä tuotteissa onkin sen kolmas pääasiallinen käyttö.

Kaupallisesti saatavissa olevat kosmetiikkatuotteet sisältävät yleensä 3% kofeiinia. Sen sanotaan estävän ylimääräisen rasvan kertymistä soluihin ja stimuloivan rasvojen hajoamista lipolyysin aikana (lähde 1), sekä lisäävän ihon mikroverenkiertoa. Tämä kaikki tosin vaatisi vielä lisätutkimuksia näiden edellämainittujen asioiden vahvistamiseksi.

Kofeiini on hyvin vesiliukoinen aine, ja siksi sitä käytetäänkin malleissa, joissa tutkitaan ihon läpäisyä. Ihon paksuudella ja okkluusiolla on vain vähän vaikutusta kofeiinin kykyyn tunkeutua ihon läpi.

On myös olemassa joitain nonkliinisiä, lähinnä hiirillä tehtyjä tutkimuksia, jotka antaisivat viitteitä siitä, että kofeiini saattaisi estää joitain syöpiä topikaalisesti annosteltuna, mutta tästä on vielä pitkä matka siihen, että se toimisi ihmisillä.

Kofeiinin sanotaan toimivan vasokonstriktorina, mistä syystä sitä lisätään voiteisiin, jotka esimerkiksi tiukentavat esimerkiksi silmäpusseja. Samasta syystä sisäisesti käytettynä se saattaa lievittää päänsärkyä (lähde). 

Luultavimmin kuitenkin kofeiinin hyödyt kosmetiikassa ovat lähinnä linkitettävissä sen antioksidanttisiin ominaisuuksiin, mutta toivottavasti noita muitakin ominaisuuksia vielä tutkitaan lisää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi tähän asiaan ilahduttaisi minua ja lukijoita! Kiitos kommentoinnista!