sunnuntai 26. marraskuuta 2023

Miksi hikoilet vähemmän kun vanhenet?

 Iho on ihmisruumiin suurin elin. Muutokset sen verenkierrossa ja ihon erittämä hiki ja hikoilu on tarpeellista ihmisen lämmönsäätelyn takia. 

Kehossa on kahdenlaisia hikirauhasia, ekriinisiä (pieniä) ja apokriinisiä (suuria). Ekriinisiä hikirauhasia on ympäri kehoa, mutta eniten niitä on kämmenissä ja jalkapohjissa. 

Apokriinisiä hikirauhasia on taas etenkin kainaloissa, nivusissa ja genitaalialueella. Ne erittävät hikeä, jossa on lipidejä ja proteiineja.

Photo by Alexandra Leru on Unsplash

Lähinnä ekriiniset hikirauhaset osallistuvat lämmönsäätelyyn erittämällä hikeä, joka koostuu lähinnä vedestä, jossa on suolojen, virtsa-aineen, ammoniakin ja maitohapon jäänteitä.

Hiki ei sinällään haise, mutta iholla olevat bakteerit ym. saavat sen tuoksahtelemaan. 

Lapsillahan hiki ei haise, koska hikirauhasten toiminta on vähäisempää, mutta teini-iässä apokriiniset hikirauhaset alkavat toimia täydellä teholla tuottaen elatusalustaa iholla oleville bakteereille.

Jokainen, joka elää vanhemmaksi, huomaa, että hiki haiskahtaa sitä vähemmän, mitä vanhemmaksi tulee. 

Vuonna 2021 Japanissa tehdyn tutkimuksen mukaan (linkki) hikirauhasten syvyys madaltuu kun ikäännymme. Tämä johtuu ihon ohenemisesta, siitä, että iho menettää kollageeniaan, joka on tärkeä ihon rakennusaine. Tämä aiheuttaa hikirauhasten kanavien lyhenemistä. Hikirauhaset puristuvat ihon pintaa vasten, eivätkä enää toimi kunnolla.

Tämä myös aiheuttaa sen, että vanhemmat ihmiset kestävät huonosti esimerkiksi helleaaltoja ja kuumaa ilmastoa ja ovat alttiimpia esimerkiksi lämpöhalvaukselle.

Vaikka hikoilua onkin vähemmän vanhempana, voi naisilla hikoilu tulla puuskina menopaussin aikana. Tätä selitetään seuraavasti: Menopaussin, eli vaihdevuosien tunnusomaisten kuumien aaltojen ajatellaan olevan kehon termostaattia säätelevän hypotalamuksen aikaansaama reaktio estrogeenitasojen laskuun, mikä aiheuttaa lämmönsäätelyn ja verisuoniston toimintahäiriöitä. 

Tämän kompensoimiseksi keho yrittää vapauttaa ylimääräistä lämpöä ohjaamalla verenkiertoa ihon pintaan, jonka se sitten jäähdyttää hikoilun avulla. Tämä myös tunnistetaan yhdeksi vaihdevuosien ikävistä ilmentymistä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi tähän asiaan ilahduttaisi minua ja lukijoita! Kiitos kommentoinnista!