sunnuntai 12. marraskuuta 2023

Syksyinen sellerikeitto

Minun lapsuudessani syötiin joka päivä aamiaisen lisäksi kaksi lämmintä ateriaa, ja ne olivat arkena klo 11 ja 18. Kaikki, siis koko perhe, istuttiin saman pöydän ääreen, ja ellei syönyt, aterialle piti kuitenkin osallistua. Isäkin tuli töistä kotiin syömään.

Sunnuntaisin lounas oli yleensä hiukan "parempi" ja se syötiin monasti salin puolella, ja hiukan myöhemmin, eli kello 14. Joskus myös käytiin koko perheen voimin ravintolassa syömässä. 

Illallinen oli vastaavasti sitten sunnuntaisin kevyempi, ja se saattoi olla esimerkiksi keittoa, täytetty munakas tai vaikka vain mannapuuroa ja marjoja.

Tästä tulikin mieleen tehdä tänään kasviskeittoa. Nyt ovat juurekset parhaimmillaan, ja päätin tehdä mukulasellerisoppaa lämmittämään syksyisen koleaa iltaa.


Mukulasellerisoppa (ainakin 4 annosta, alkuruokana ainakin tuplasti tämän verran)

1 iso sellerin mukula

2 isoa sipulia

1 omena, voi laittaa jopa kaksi

kasvislientä

2-3 dl kermaa (riippuen vähän siitä, millaista kermaa käytät)

oliiviöljyä

jauhettua valkopippuria (+ suolaa)

Kuori ja silppua sipulit ja kuullota ne oliiviöljyssä. Kuori ja pilko selleri ja keitä palat kasvisliemessä. Lisää kuullotettu sipuli ja kuoritun omenan palat ja keitä kaikki pehmeiksi.

Soseuta sauvasekoittimella ja lisää kerma ja kasvislientä keittomaisen juoksevan koostumuksen aikaansaamiseksi. Kuumenna (älä enää anna kiehua), mausta ja tarjoa. Keiton päälle muuten sopisi varmaan erinomaisesti uunissa rapeaksi paistettu, murusteltu pekoni, mutta niitä minulla ei nyt ollut.

Omena antaa keitolle hiukan makeutta, ja kaiken kaikkiaan tämä soppa sopii penninvenyttäjälle hyvin. Vinkki: Soseuta keittoon vain puolet kiinteistä aineista ja säästä lopuista tehty sosemuusi vaikka paistetun kalan tai lihan lisukkeeksi.

*****

Olen monta kertaa miettinyt, että syövätkö nykyään enää perheet yhdessä? Laitetaanko kodeissa enää (yhdessä) ruokaa, vai eletäänkö eineksillä ja puolivalmisteilla?

Minun lapsuudenkodissani ei juurikaan valmisruokaa näkynyt, mitä nyt sitten ehkä mökillä saatettiin haluta päästä helpommalla. Tosin sielläkin pöhisi savustuspönttö miltei yötäpäivää, ja kalat sinne pyydettiin itse. Ei tarvittu mitään eineksiä.

Mitään nirsoilua ei ruoan kanssa suvaittu, ja kaikkea piti maistaa, mutta ei ollut pakko syödä. Sinänsä hyvä systeemi, sillä minulla oli aina ongelmia liharuokien kanssa. Esimerkiksi kyljyksiä en voi edelleenkään sietää, enkä aikuisiässä niitä todellakaan itse kokkaa. Mutta siis maistettava oli. Silloin lapsena.

Tästä johtuen varmaan inhoan edelleen kaikenlaista nirsoilua. Hyvänä esimerkkinä oli eräs tapaus kerran, kun silloisessa kodissani olleelle remppaporukalle tarjosin lounaaksi lihamureketta, keitettyjä perunoita ja kastiketta + salaattia.

Remppaporukassa ollut nuorimies pelkäsi kuollakseen, että ruoassa olisi sipulia. Kerroin, että lihamurekkeessa sitä on, mutta ei muissa lisukkeissa. Herra päätyi sitten syömään vain pelkkiä perunoita sipulinpelossaan. Hohhoijaa.

Eräs entinen opiskelukaverini nirsoili aikoinaan toden teolla ja ilmoitti olevansa allerginen muistaakseni 23 eri ruoka-aineelle. Näitä oli mm. näkyvä kananmuna ruoissa. Jos se ei näkynyt, niin hän ei saanut mitään oireita.

Muistan, kun hän oli erään Intianreissuni jälkeen kauhuissaan, kun laitoin kookoscurrya. Kookosmaitoa kun ei missään tapauksessa voinut laittaa suolaisiin ruokiin. Tähän perään tuli dramaattista yököttelyä 😂...

Samainen kaverini sittemmin on oppinut syömään yhtä sun toista, ja on tulossa tänne parin viikon päästä. Ilmoitin, että menemme Maastrichtiin, josta olen löytänyt indonesialaisen rijsttafel-paikan. Hän odottaa tuota ruokaa nyt innolla. Ilman yököttelyä.

6 kommenttia:

  1. Meillä tehdään ainakin usein yhdessä lasten kanssa ruokaa. Useimmiten myös katetaan ruoka ja astiat pöytään. Kun koko perhe syö yhdessä on helppo opetella pöytätapoja, oman annoksen tekoa ja jutella tärkeät kuulumiset kaikkien kanssa.

    Selleri on meillä vähemmän käytetty raaka-aine, mutta tälläistä sosekeittoa siitä voisi kokeilla. Teemme usein ruuaksi kasvissosekeittoa ja vähän aikaa sitten teinkin myös valmistamastani sosekeitosta reseptin blogiini.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä tapa tosiaan laittaa ruokaa ja syödä yhdessä. Pöytätapojen opettelu on myös mielestäni todella tärkeää.

      Selleriä tosiaan kannattaa kokeilla! Halpa ja herkullinen raaka-aine. Mukava lisä uunijuureksiin ja siitä saa vaikka pihvit aikaiseksi.

      Kävin kurkkaamassa blogiisi! Kiitos vinkistä!

      Poista
  2. Ai että keitot ovatkin lämmittäviä ja täyttäviä.
    Kolealla säällä niin ihania! ♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä, ja mikä parasta, näiden keittojen mukana saa hyvin nopeasti syötyä suositellun puoli kiloa kasviksia päivässä -kevyesti.

      Poista
  3. Sellerikeitto on hyvää. Tulee tehtyä toisinaan. Omassa kodissa nirsoilua ei katsottu myöskään hyvällä. Olen aina sanonut, etten olisi voinut ikinä ottaa nirsoa ihmistä puolisoksi. Olisi mennyt hermot siihen touhuun. Syöminen on yksi elämän suurimpia nautintoja itselle ja on mahtavaa, että puoliso jakaa saman intohimon nirsoilematta. 🤣 Allergiat on sitten aina erikseen.

    Mulle rankasti sanottuna nirsoilu on ihmisessä erittäin luotaantyöntävä piirre. 🫣

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Allergiat ovat tosiaan asia erikseen. Joskus kuitenkin ihmettelen, miten esim. tämä mainitsemani ystävä, jolla oli ne 23 ruoka-aineallergiaa, on päässyt tietääkseni niistä kaikista eroon aikuisiällään :) Taidankin kysyä suoraan, kun hän tulee tänne :D

      Poista

Kommenttisi tähän asiaan ilahduttaisi minua ja lukijoita! Kiitos kommentoinnista!