sunnuntai 5. marraskuuta 2023

Máry & May Idebenone + Blackberry Complex -seerumi

Tämä olikin niin kiinnostava tuote, että oli pakko ostaa se kokeiluun. Máry & May on korealainen kosmetiikkabrändi, ja tuote sisältää nimensä mukaisesti idebenonia ja karhunvatukkakompleksia, mitä sitten tuo viimeksimainittu lieneekään, jotakin tekemistä sillä on ilmeisestikin karhunvatukan kanssa.

Idebenoni on aikoinaan japanilaisen lääkeyhtiö Takedan Alzheimerin tautiin ja muihin kognitiivisten häiriöiden hoitoon kehittämä lääkemolekyyli. Tässä indikaatiossa (Alzheimer) ei sen tehosta saatu kattavia todisteita tutkimuksissa, joten sitä on sittemmin tutkittu monissa muissa indikaatioissa, ja nykyään sitä käytetään lähinnä Leberin perinnöllisen optisen neuropatian hoitoon, ja tällä lääkkeellä on ns. harvinaislääkkeen (orphan drug/medicine) status.


Uusia indikaatioita tutkitaan edelleen. Tällä hetkellä tietääkseni on menossa faasi III:n tutkimukset Parkinsonin taudissa. Kolmoisfaasit ovat tutkimuksia, joiden jälkeen yleensä anotaan markkinointilupaa lääkkeelle. Lue täältä lisää aiheesta

Kemiallisesti idebenoni kuuluu kinoniperheeseen, ja sen sanotaan olevan ubikinonin, eli koentsyymi Q10:n synteettinen analogi. Tämän mukaan se siis on vahva antioksidantti.

Tässä mielessä sen arvellaan myös toimivan topikaalisissa anti-aging -tuotteissa. Tätä(kään) ei tietenkään ole todistettu millään tutkimuksilla, sillä kosmetiikkaa ei tarvitse tutkia kuten lääkkeitä. Harmillista sinänsä, mutta jos ne tutkittaisiin yhtä tarkkaan, voisi hinta kohota pilviin.

Mitäs ainesosia tästä idebenonin lisäksi löytyy? Seerumissa on mm. tosiaankin sitä karhunvatukkauutetta, paranassaipalmu-uutetta (acai) ja mustikkauutetta, glyseriiniä, hydrolysoitua lesitiiniä ja arginiinia. Siis paljon antioksidanttisia marjauutteita ja arginiinia, joka on ihoa kosteuttava, antioksidanttinen aminohappo. INCI-lista ei ole kuolettavan pitkä.

Itse seerumi on kellervää, hiukan geelimäistä ja tuntuu kosteuttavan hyvin, eli ei ollut mikään huono ostos.

2 kommenttia:

  1. Ihan tuntematon brändi itselle ja olipa mielenkiintoista tietoa idebenonista, josta en myöskään ollut kuullut. Pitää alkaa ihan tarkkailemaan, onko tässä seuraava ainesosahitti anti-age - tuotteisiin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt asiaa kaiveltuani ymmärrän, miksi tuo molekyyli sopii kosmetiikkatuotteisiin.

      Lääkekehityksen hauskuus on myös siinä, että yhdestä molekyylistä voi(si) tulla niin paljon kaikkea muutakin, kuin mitä siitä kehitetään. Esimerkiksi yksi yleinen kipulääke alentaa myös kolesterolia, mutta kolesterolilääkettä siitä ei koskaan kehitetty siksi, että sitä ei voi syödä kuin leipää haitatta.

      Poista

Kommenttisi tähän asiaan ilahduttaisi minua ja lukijoita! Kiitos kommentoinnista!