keskiviikko 14. helmikuuta 2024

Pissaa ihonhoitoon?

No ei nyt ihan, mutta melkein 😂. Jokainen on varmaan nähnyt ihovoiteitten ja muiden tuotteiden INCI-listassa sanan urea?

Photo by Elevate on Unsplash

Popsugarissa oli juttua tästä aiheesta, ja tuli mieleen, että voisin itsekin kirjoittaa tästä perustana löyhästi kyseinen artikkeli.

Otsikon aihe ilmaantui joskus takavuosina aina silloin tällöin (lähinnä nuorten) keskustelupalstoille. Kuka oli parantanut aknensa sivelemällä omaa virtsaansa kasvoilleen, ja kuka oli muuten vaan hoitanut ihoaan sillä. He kaikki väittivät kiven kovaan sen olleen todella ihmeainetta, ja että "haju kyllä hävisi kasvoilta nopeasti, eli sitä voi ihan huoletta käyttää".

Ei totisesti olisi tullut mieleenkään kokeilla, mutta on tosiasia, että asiassa saattaa olla hiukan perääkin.

Urea, joska käytetään myös nimitystä karbamidi tai karbonyylidiamidi (näitäkin nimityksiä saattaa ihonhoitotuotteesi INCI:stä löytyä) on ihmisen elimistön proteiiniaineenvaihduntatuote, joka poistuu munuaisten kautta virtsaan. 

Ihon elimistöä suojaava pintakerros, stratum corneum, ei sarveissolukerros pysyy toimivana sisältämiensä luonnollisten kosteustekijöiden (natural moisturizing factors, lyhennetään yleensä NMF kosmetiikassa). Näihin kuuluu myös urea.

Mutta toimiiko virtsa sitten siveltynä kasvoille? Itse asiassa virtsan urepitoisuuden pitäisi olla suurempi, että se toimisi. Lisäksi virtsassa saattaa olla epäpuhtauksia tai jopa sellaisia mikrobeja, jotka saattavat olla vähemmän terveellisiä iholle.

Kosmetiikassa käytettävä urea tehdäänkin synteettisesti. 

Urea on erittäin hyvä kosteuttaja, joka vetää ilmasta kosteutta ihon syvempiinkin kerroksiin. Sillä on myös ihoa kuorivia ominaisuuksia, koska varsinkin suurempina pitoisuuksina (>10%) se rikkoo keratiinia ihon uloimmassa kerroksessa ja iho hilseilee. Niinpä ureaa käytetäänkin etenkin jalkavoiteissa, joissa se kuorii ja pehmittää jalat nopeasti.

Millä pitoisuuksilla ureaa sisältävät tuotteet toimivat parhaiten?

Nyrkkisääntönä voidaan pitää ihovoiteille alle 10% pitoisuutta. Korppuuntuneille ihoalueille ja kantapäille voidaan suositella 10-20% pitoisuuksia ja yli 20% pitoisuus on sen verran voimakas, että sitä voidaan suositella kynsisienen ja liian kovettuneiden kynsien hoitoon.

6 kommenttia:

  1. Tästä ilmiöstä kuulin jo joskus 15 vuotta sitten. Taisi olla itseasiassa niin, että suositus olisi käyttää aamuvirtsaa iholla, jossa olisi tiiviimpi koostumus. Jotain toimivaa tässä varmaan on, kun niin moni on kehunut. Onneksi kaupasta saa ureapitoisia tuotteita edullisesti, vaikka DIY-tuote onkin ilmainen :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpä taisi olla. Tämä tosiaan pumpsahtaa pinnalle aina silloin tällöin, mutta ihan viime aikoina en ole keskustelupalstoilla nähnyt aiheesta mitään. Tiktokissa saattaisi löytyä jotain aiheesta 🤣.

      Poista
  2. Kiitos. Tämä tietopaketti tuli sopivasti, kun olin sairaalan ihotautiosastolla toista viikkoa hoidossa säärien ihotaudin takia (autoimmuunitauti) ja sain mukaani kolmenlaisia salvoja ja lotioneita mm. 5 % ureaa sisältävää lotionia. Hoito jatkuu vielä ainakin 1½ kuukautta. Diagnoosia en tässä halua julkistaa. Kaikenlaisia lotioneita ja salvoja apteekista ja kemikaliokaupoista tuli kokeiltua mm. Bacibactia Suomesta. Omaa pissaa en uskaltanut kokeilla visvaa vuotaviin kohtiin. Olisin ehkä saanut verenmyrkytyksen. Huonetoverini kertoi kokeilleensa omaa virtsaansa jalkapohjiensa hoitoon, mutta hän päätyi viikoksi sairaalaan. Vaihtoehtoiset hoidot saattavat olla houkuttelevia, mutta eivät aina parhaita. Ei kai mikään estä käyttämästä omaa virtsaa kasvovetenä kauneushoitoon.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Auts, kuulostaapa ikävältä vaivalta, toivottavasti saamasi hoidot tepsivät!

      Omassa virtsassa voi tosiaan olla vaikka mitä tahansa mikrobeja, joten synteettinen aine on aina parempi, vaikka ennen vanhaan on todennäköisesti virtsaa käytettykin iho-ongelmien hoitoon.

      Poista
  3. Lidlin jalkavoide, jossa on 10% ureaa, on ollut vuosikausia jo oma suosikkini jalkavoiteista. Sitä on aina varastossa kotona. Ensin ajattelin, että miten näin litku voide voi olla jalkavoiteena hyvä, mutta niin vain yllätyin iloisesti. Käytän sitä monta kertaa viikossa ja ei ole korppuuntuneita kantapäitä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vinkistä, mulla on aina yhtä korppumaiset kantapäät, joten tsekkaanpa tämän!

      Poista

Kommenttisi tähän asiaan ilahduttaisi minua ja lukijoita! Kiitos kommentoinnista!