lauantai 17. helmikuuta 2024

Kuinka valita silmämeikin sävyt?

Kirjoittelin aiemmin harmaista silmistä ja niiden kyvystä muuttaa väriä olosuhteiden mukaan. Postaus on luettavissa täällä. Jatketaanpa nyt juttua silmien väreistä ja hyvistä meikkien värivalinnoista siinä suhteessa.

Tämäkään asia ei ole niin yksinkertainen, kuten tulette huomaamaan...!

Aiemmassa jutussani puhuttiin valon lankeamisesta silmiin ja siitä johtuvasta silmien värin (näennäisestä) muuttumisesta.

Katsopa kuitenkin tarkemmin silmiisi. Varmasti näet iiriksessä eri värejä. Yritin muuten ottaa tähän kuvaa omasta silmästäni, mutta valaistus tänään ei edesauttanut sen onnistumista, joten ehkä lisään sen myöhemmin.

Kuten ylläolevassa kuvassa, iiriksessä voi olla (ja monasti onkin) eri sävyjä, kun sitä tarkemmin katsoo. 

Tässä kuvassa on alarajauksella korostettu selkeästi pupillin viereistä ruskeanpunertavaa rengasta. Kuten huomaat, se korostaa silmän väriä.

Ihan hyvin olisi voinut käyttää jotakin noista muista iiriksen sävyistä.

Minulla on edelleen se petrolinsininen rengas iirikseni ympärillä. Sitä hyödynnän joko rajauksilla tai ilman. Se tulee esiin myös lähellä kasvoja olevien vaatteiden, huivien sun muiden myötä. Sävyn valinnassa on oltava tarkkana; sävy saa olla enemmänkin vihertävä kuin sininen, olen huomannut. Minulla on yksi loop-huivi, joka on juuri täydellinen sävyltään.

Sitten voi ottaa myös huomioon vastavärit, eli komplementtivärit (lue täältä lisää).

Väriteoreetikko Johannes Itten kehitti 1960-luvulla 12-osaisen väriympyrän, jonka keskellä näkyvät päävärit sininen, keltainen ja punainen. Kun keskustan päävärien kolmio laajentuu, mukaan tulevat päävärien sekoitukset, eli violetti, vihreä ja oranssi. Uloimmalla ympyrällä on näitten eri vivahteita.

Vastaväriparit saadaan renkaan vastakkaisilta puolilta, ja niiden sekoitus esimerkiksi maaleissa (pigmenteissä) on aina harmaa.

Vastavärit korostavat toisiaan, ja esimerkiksi meikissä niillä voi korostaa silmien iiriksen haluttua sävyä. Jos silmäsi näyttävät (meikittömänä) esimerkiksi sinisiltä, valitse luomivärisi sävy ympyrän vastaavalta puolelta. Kenelläkään tuskin on kirjaimellisesti ruiskukan sinisiä silmiä, mutta puhun siis vivahteesta. Tämä koskee myös luomiväriä!

Silmien väriä voi tietty korostaa myös eri värisin rajauksin ja eri värisillä ripsiväreillä. Ripsivärin väri ei aina näy, mutta esimerkiksi sinisille silmille tummansininen ripsari antaa kummasti lisäpotkua, vaikka sitä sinisen sävyä ei niin erottaisikaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi tähän asiaan ilahduttaisi minua ja lukijoita! Kiitos kommentoinnista!