Ensimmaisessa jaksossa puhuttiin kouluruokailusta, jonka taso on huonontunut viimeisen kymmenen vuoden aikana. Siihen en osaa sanoa mitaan, koska en ole koululainen. Samaan aiheeseen oli sysatty keskustelua siita, millaista kouluruan pitaisi olla. Luomua, ja puhdasta lahiruokaa. On tietty selva asia, etta lahialueen tuottajia pitaisi suosia, etenkin kun liki kaikki maan koulukeittiot lienevat jo nykyisin suuriin keskus(liike)ketjuihin kytkoksissa olevien catering-ketjujen kasissa. Debatissa oli mielenkiintoinen poikkeus, eli Kiuruvesi, jossa suositaan lahiruokaa ja pyritaan korvaamaan raaka-aineet paikallisilla (mm. pinaatin korvaajaksi kaytetaan jokapaikassa kasvavaa nokkosta).
Mukuloille olisi muutenkin hyva opettaa, etta luonnostakin saa vihanneksia, eika aina tarvitse hakea niita kaupan pakastealtaasta. Joskus minun kouluaikoinani jouduimme jokainen oppilas keraamaan metsasta litran puolukoita ja tuomaan sen ruokalan emannalle kaytettavaksi vuoden mittaan, joten ei minusta esim. koululaisten opetuksellinen sienireissukaan olisi mikaan katastrofi muun opetuksen kustannuksella, vaan opettaisi enemmankin hyodyllisia taitoja.
Samaten yrttien keruu.
Sitakaan mina en ymmarra, etta lautasella pitaisi olla eina ravinnekoyhaa perunaa, pastaa tai riisia. Meilla on yllinkyllin muitakin juureksia, joiden kayttoon voisi kylla kernaasti opetella.
Virallisissa ravintosuosituksissa suositellaan 5-6 palaa leipaa paivan aikana. Taman sanotaan pitavan vatsan toimivana. Jatapa kerran tama pois ja syo sen sijaaan 400-500 g vaikkapa parsakaalia. Tassa ei edes tarvitse mainita, etta kummalla irtoaa varpusparvi paremmin. Ja sitten valitetaan, etta lapset eivat syo tarpeeksi kasviksia.
Koittakaapas muuten ottaa koskus paperi ja kyna esille katsoessanni jotain keskusteluohjelmaa ja laskekaa, kuinka monta kertaa yhteensa siina kaytettiin sanaa "niinku" (ne jotka osaavat tehda kahta asiaa samanaikaisesti, voivat myos listata ne kerrat, kun joku sanoo "no" aloittaessaan puhumisen).
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Kommenttisi tähän asiaan ilahduttaisi minua ja lukijoita! Kiitos kommentoinnista!