tiistai 9. lokakuuta 2012

Arginiini

Arginiini on aminohappo, jonka luokittelusta ollaan monta mieltä. Mielipiteet sen tarpeellisuudesta ihmiselle vaihtelevat välttämättömästä ei-välttämättömään, ja kaikkea siltä väliltä. Se kuitenkin tiedetään, että esimerkiksi vammat, haavat, palovammat kirurgisten operaatioiden paraneminen ja elimistön paha yleinen tulehdus eli sepsis vaativat arginiinia parantuakseen.

Elimistö tuottaa itsessään arginiinia, mutta prosessi on hidas. Arginiinia saa kaikesta valkuaisperäisestä ravinnosta, mutta eniten sitä sisältävät sipulit, sienet, pähkinät, gelatiini, siemenet, vehnänalkiot, kala, maitotuotteet ja liha. Joidenkin väitteiden mukaan eläinperäisessä ruoassa olevan arginiinin hyödyntäminen kehossa on huonoa, joten sitä pitäisi saada lisäravinteena.

Koska arginiinilla on vaikutuksia suoraan elimistön typpoksidin tuotantoon. Typpioksidi taas vaikuttaa suoraan verisuoniiin. Tästä syystä monet verenpainetautia sairastavat/sydänongelmaiset käyttävät arginiinia lisäravinteena.

Arginiinia käytetään myös alentamaan korkeaa kolesterolia (luultavasti tässä tapauksessa vaikutus perustuu tulehduksen estoon, eli kolesteroli ei muodostaisi niin helposti plakkeja verisuoniin), mutta tälle teorialle ei ole vedenpitävästi tukevaa tutkimusta.

Koska arginiini vaikuttaa verisuonten kautta mm. suorituskykyyn, sitä käytetäänkin esim. urheilijoilla tähän tarkoitukseen. Sitä käytetään väsymyksen hoidossa, aineenvaihdunnan vilkastamisessa (arginiini vaikuttaa ureakiertoon poistamalla kehosta aivoille haitallista ammoniakkia), masennuksen ja ahdostuksen ja erektiohäiriöiden hoitoon (johimbiinin kanssa).

Arginiiniä vastustuskyvyn parantamiseen ja esim. herpeksen hoitoon lysiinin  kanssa.

Monia funktioita siis. Minullakin on korkea verenpaine, joten ostin ihan huvikseni arginiinia katsoakseni, miten käy. Yksi hassu asia, minkä liitän suoraan arginiinin käyttöön on se, että öisin unimaailma on todella villiintynyttä. Ei kuitenkaan pahalla tavalla. Tänäkin aamuna suorastaan otti päähän kun puhelin soi ja herätti minut kesken kivan unen :(.

Kokeilkaas tekin ja kommentoikaa, kuinka kävi!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi tähän asiaan ilahduttaisi minua ja lukijoita! Kiitos kommentoinnista!