lauantai 13. lokakuuta 2012

Uskalla epäonnistua!

Tänään on  - toivottavasti kohta ihan kansainvälinen  - epäonnistumisen päivä. Minusta erittäin hyvä keksintö, sillä epäonnistuminen koetaan usein häpeälliseksi, vaikka se kuuluukin jokaisella oleellisena osana oppimiseen.

Väitän, ettei ole onnistumista ilman epäonnistumisen kokemuksia.
Idea tästä päivästä on lähtenyt Aalto-yliopiston opiskelijoiden piiristä ja päivän tarkoituksena on muistuttaa ihmisiä siitä, että syvälle iskostunut epäonnistumisen pelko vaikeuttaa ihmisen kehittymistä ja unelmien toteuttamista.

Jäin miettimään, miksi epäonnistumista pidetään niin negatiivisena. En usko, että se on kulttuurisidonnaista, vaan enemmänkin ilmaus nyky-yhteiskunnasta, jossa suositaan "nuoria, kauniita ja menestyneitä". Laitoin nuo sanat lainausmerkkeihin, koska se on kliseemäisesti sanottu, mikä kyllä oli tarkoituskin.

Olen myöskin miettinyt tätä negatiivisuutta suomalaisen kulttuurin näkökannasta. Miksi esimerkiksi suomen kielessä yrittäjä on nimenomaan yrittäjä (joka yrittää), eikä asiaa ilmaista neutraalimmin saati sitten positiivisemmin (vrt. muitten kielten käännökset, esim. entrepreneur ja företagare).

Siinä mietittävää tälle päivälle!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi tähän asiaan ilahduttaisi minua ja lukijoita! Kiitos kommentoinnista!