tiistai 29. tammikuuta 2019

Makoisa mukulasellerikeitto

Mukulaselleri eli juuriselleri on vähän pelottavan näköinen juures, jonka käyttö ruoka-aineena juontaa juurensa aina muinaiseen Egyptiin saakka. Suomalaiset syövät tätä mukulaa ihan turhankin vähän, vain noin 50 g per henkilö vuodessa. Saisimme tosiaan syödä sitä enemmänkin, sillä selleri on hyvin kevyttä (42 kcal/100g) ja kuitupitoista ravintoa, jossa on paljon, kivennäis- ja hivenaineita, antioksidantteja ja vitamiineja. Se on myös edullista hinnaltaan.

Selleri taipuu moneen muuhunkin kuin keittojen, kastikkeiden ja patojen maustejuurekseksi. Siitä voi tehdä sosetta lisukkeeksi, gratiineja, raakaraastetta salaatin sekaan, juurespihvejä tai selleriä voi friteerata sipseiksi. Tänään tein siitä sosekeittoa. Tämän perusreseptin voi maustaa myös sinihomejuustolla tai heittää mukaan parisen hapanta omenaa ja hiukan hunajaa. Juustot sopivat muutenkin sellerin seuraan erityisen hyvin, ja keiton päälle voi laittaa vaikka emmentalraastetta ja pähkinärouhetta - tai tehdä seuraksi juustovoileipiä.

Kuva: Wikipedia

Mukulasellerikeitto (4-6:lle)


n. vajaan kilon mukulaselleri
2 salottisipulia
1 valkosipulinkynsi
oliiviöljyä
n. 8 dl kasvislientä
4 rkl ranskankermaa
suolaa, valkopippuria
(kirveliä)

Kuori ja hienonna sipulit. Kuullota ne kattilan tai padan pohjalla oliiviöljyssä varoen palamista.

Kuori ja kuutioi selleri. Lisää kasvisliemi ja sellerikuutiot sipuliseokseen ja keitä, kunnes sellerikuutiot ovat kypsiä. Ota pois hellalta ja soseuta.

Lisää ranskankerma ja kuumenna. Tarkista maku ja tarjoa.


Näinkin yksinkertaisella ohjeella voi suorastaan yllättää itsensä. Ilman omenaa ja hunajaakin on tuloksena maukas, hieman makeanoloinen keitto, joka on vieläpä aika terveellinenkin!

2 kommenttia:

  1. Kiitos ohjeesta, täytyykin testata joku kerta! Mä tykkään sellerin mausta, niin tää vois olla just hyvä ☺

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sellerin maku tosiaan pehmenee mukavasti tähän keittoon.

      Poista

Kommenttisi tähän asiaan ilahduttaisi minua ja lukijoita! Kiitos kommentoinnista!