maanantai 14. tammikuuta 2019

Silikonit ihonhoidossa

Silikoni mielletään monasti meikkituotteisiin liitettävänä ainesosina. On totta, että silikonit saavat meikkivoiteen levittymään iholle paremmin, kiinnittävät sen pigmentit paremmin ihoon, tai toimivat pohjustustuotteina meikille.

Silikoneja käytetään laajasti kosmetiikassa ja hygieniatuotteissa. Ne siloittavat hiuksia hoitoaineissa, toimivat liukastavina aineina parranajovaahdoissa ja -geeleissä, niitä käytetään ihovoiteissa, käsivoiteissa, aurinkovoiteissa, joiden pitää kestää vesileikkejä ja hikeä, niitä käytetään yleensäkin värikosmetiikassa ja  liukuvoiteissa ja niin edelleen. Hyvin monikäyttöinen ainesosa siis.

Kuva: The Ordinary

On totta, että silikonit ovat synteettisiä, mutta niillä on kuitenkin oma paikkansa kosmetiikassa, eikä se rajoitu ainoastaan aineen fyysisiin ominaisuuksiin. Silikonit ovat hyvin siedettyjä iholla, ja isoina molekyyleinä ne eivät penetroidu ihoon tai soluihin, eivätkä tuki huokosia kuin pienimolekyylisemmät oljyt ja rasvat saattavat tehdä. Ne luovat iholle puolihengittävän kalvon, ja jopa rauhoittavat ihon ärtyneisyyttä, punoitusta ja kirvelyä ja jopa auttaa kystisestä aknesta ja rosaceasta kärsiviä.

On myös vanha juttu parantaa arpia joko peittämällä arpi joko silikonilaastarilla tai silikonigeelillä. Tämän tehokasta vaikutusta ei tietääkseni osata ihan täysin selittää, mutta se toimii. Mitä ilmeisimmin vaikutus liittyy silikonin ihoa suojaavaan vaikutukseen, johon viittaa myös seuraava kuva (klikkaa suuremmaksi).

https://home.liebertpub.com/publications/advances-in-wound-care/605/overview

Mitä tulee kosmetiikan sisältämiin silikoneihin, täältä voit lukea aika kattavan jutun niistä, joten en kirjoita tähän samaa tekstiä uudelleen.

Mitä tulee silikonien ympäristövaikutuksiin, se saattaa kyllä olla huolenaihe tulevaisuudessa, joskin niitä käytetään myös jätevesien puhdistuksen yhteydessä. Lisäinfoa aiheesta voit lukea täältä.

1 kommentti:

Kommenttisi tähän asiaan ilahduttaisi minua ja lukijoita! Kiitos kommentoinnista!