keskiviikko 9. tammikuuta 2019

Mikä sopii pakkaspäivään? Tee-se-itse -juttuja

Tai mikä nyt sopii yleisestikin lumiseen talvipäivään? Villasukat, kuuma keitto, hyvä kirja, takkatuli, kynttilänvalo... Muutama kilo kypsiä klementiinejä?


Jos ihan suoraan sanotaan, alan tässä vaiheessa olla jo aika kypsä talveen. Olkoonkin, että lumi näyttää kivalta ikkunoista katsoen, mutta kun pitäisi lähteä ulos krapsimaan auton ikkunat niihin jäätyneestä lumikerroksesta, ei asia hauskuutakaan enää niin paljoa. Miksi se ei voisi olla vaan puuterilunta, jonka voi huiskaista pois harjalla? Vaan ei, yleensä se on jämähtänyt kiinni siihen mokoman lasiin.

Niille, jotka kärsivät samasta ongelmasta, voin antaa vinkin tällaisesta spraysta, jonka avulla jäät saa hiukan nopeammin pois laseista.

Kuinka moni muistaa muksuna peuhanneensa lumessa päivät pitkät? Eikä mitenkän haitannut, vaikka palelsi, nenä, sormet ja varpaat olivat jäässä ja hyvässä lykyssä vielä vanttuut märät, eivätkä kengätkään aina niin kuivat? Silti oli hauska rakennella lumilinnoja, tehdä lumilyhtyjä ja olla lumisotaa naapurin kakaroiden kanssa? Kuka nykyisin edes osaa tehdä lumilyhdyn?
Kuva: Wikipedia

Astetta vaivattomampaa on tehdä jäälyhty, ja niitähän tehtiin myös todella ahkerasti silloin ennen. Siihen tarvitaan vain sanko, vettä ja pakkassää. Niin ja se valonlähde, eli käytännössä kynttilä sinne sisälle.


Sankoon vaan illalla vettä ja kun se yön yli jäätyy, siinä todennäköisesti on reunat jäässä ja keskus tulaa, joten se vaan kumotaan paikalleen. Huomaa, että ylimääräinen vesi saattaa jäädyttää reitin sen ympärillä liukkaaksi.

Jään sekaan voi laittaa jo jäätymisvaiheessa vaikka mitä; kasveja, servettejä, oksia tms. Molemmat allaolevat esimerkit ovat peräisin kaleva.fi.



Täällä myös ohjeet pisaranmallisen jäälyhdyn tekemiseen. Samassa artikkelissa on myös jäälyhtyjen koristeluehdotuksia.

*****
Sitten varsinaiseen lämmittäjään, joka tänään on kuuma ja herkullinen kalakeitto  - ilman ruotoja tietty.

Ohje on simppeli:

Kalakeitto 4:lle


2 pss pakastekeittojuureksia
n. 4 perunaa kuorittuina ja kuutioina
1 pkt pakastettuja kalakuutioita
1 pkt kylmäsavu(kirjo)lohta
kermaa (laitoin itse n. 3-4 dl)
valkopippuria
suolaa
tillisilppua
(voinokare)

Laita pakastejuureskuutiot kuorittujen kuutioiden kanssa kattilaan ja peitä ne vedellä. Keitä kypsiksi.




Lisää kalakuutiot ja kylmäsavukala kokonaisena. Näiden jälkeen pelkkä kuumennus on tarpeen, sillä ne kypsyvät alta aikayksikön. Kylmäsavukalasiivut myös hajoavat keittoon helposti. Lisää sen jälkeen kerma, ja jälleen vain kuumennus on tarpeen. Mausta ja tarjoile vaikka ruisleivän kanssa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi tähän asiaan ilahduttaisi minua ja lukijoita! Kiitos kommentoinnista!