maanantai 12. tammikuuta 2015

Inkiväärin terveyshyödyt + ohje

Kerran ollessani töitten takia pidemmän ajan Etelä-Afrikassa, sain jostakin syystä hirveän köhän, joka oli varsin kiusallinen kokouksissa. Tällöin eräs paikallinen nainen neuvoi minulle kikan, millä pitää ikävä yskiminen kurissa. Ohut viipale inkiväärinjuurta suuhun, se ei haittaa puhumistakaan, jos sen pitää poskessa tai kielen alla. Toimi hyvin.



Inkivääristä on moneksi muuksikin. Sitä on jo tuhansia vuosia käytetty esimerkiksi pahoinvoinnin, merisairauden ja oksentelun hillitsemiseen. Ihan vaan palanen inkivääriä imeskeltävänä toimii hyvin näissäkin ongelmatilanteissa. Autopahoinvoinnista puhumattakaan.

Arabit, intialaiset ja yleensäkin aasialaiset keksivät inkiväärin hyödyt ensin, mutta jo 1500-luvulla tietoisuus tästä kurkuman ja kardemumman sukulaiskasvista ja sen käytöstä levisi Eurooppaankin. Tiedettiin jo silloin sen parantavan vatsavaivoja. Englantilainen lääkäri Robert Thornton mainitsee The Family Herbal -julkaisussaan  vuonna 1814 inkivääriä tarvittavan 2-3 kupillista aamiaiseksi lievittämään rankan ryyppäämisen aiheuttamaa dyspepsiaa. Tässä siis puhutaan tuoreesta inkivääristä tehdystä haudukkeesta.

Nykyisin inkivääriä käytetään mm. raskaudenaikaiseen pahoinvointiin, syöpähoitojen (kemoterapia) aiheuttamaan pahoinvointiin ja esimerkiksi postoperatiiviseen (leikkauksen ja narkoosin jälkeiseen) pahoinvointiin, joissa sen teho on varmistettu. Sitä voi käyttää palasena suussa tai teen tapaisena haudukkeena.

Inkiväärillä on ainakin kuusi parantavaa ominaisuutta:

1. Se vähentää kipua ja tulehdusta, mikä tekee siitä joillekin hyvän avun esimerkiksi päänsärkyihin, kuukautiskipuihin ja  artriittiin

2. Sillä on lämmittävä vaikutus ja se vilkastuttaa verenkiertoa.

3. Se estää rhinoviruksia, eli käytännössä vilustumista.

4. Se estää sellaisia bakteereja, kuten salmonella, ja protozooeja, kuten trikomonasta.

5. Suolistossa se ehkäisee kaasun muodostusta ja suolistokramppeja (spasmeja).

6. Se saattaa suojata vatsaa käytettäessä NSAID-kipulääkkeitä, kuten ibuprofeenia tai asetosalisyylihappojohdannaisia.

Raskauspahoinvointiin:

Kokeile inkivääriä teen muodossa, sen seassa tai kristallisoituina inkivääripaloina. Elleivät nämä tai inkivääri ruoan mausteena miellytä, hanki inkivääriä kapseleissa ja ota enintään näitä 250 mg / päivä.

Autopahoinvointi:

Ota tuntia ennen lähtöä 1 g jauhettua, kuivattua inkivääriä kapseloituna.

Leikkauksen ja anestesian jälkeinen pahoinvointi:

Inkivääriä ei voi suositella otettavaksi 7-10 päivään ennen leikkausta, koska se vähentää veren hyytymistä. Pahoinvoinnin estämiseksi suositellaan otettavaksi 500 mg kapselimuodossa 30 minuuttia ennen leikkausta ja 500 mg 2 tuntia leikkauksen/toimenpiteen jälkeen. Keskustele tästä kuitenkin aiemmin hoitavan lääkärisi kanssa.

Pahoinvoinninestohauduke (2 annosta, hyvänmakuinen)

2 kupillista vettä  - kuumenna kiehuvaksi ja lisää:
2 tl kuivattua minttua (tai 1 rkl tuoretta silputtuna) ja 1 tl tuoretta inkivääriä raastettuna

Ota hellasta virta pois, peitä kattila ja anna hautua 15 minuuttia.

Siivilöi sattumat pois ja lisää 1 tl hunajaa. Tarjoa lämpimänä.

6 kommenttia:

  1. Itsekin käytän inkivääriä lääkinnällisiin tarkoituksiin, mutta raskaana olevien tulisi suhtautua siihen varauksella:
    http://www.evira.fi/portal/fi/elintarvikkeet/valmistus+ja+myynti/pakkausmerkinnat/varoitusmerkinnat+ja+kayttoohjeet/varoitusmerkinta+inkivaaria+sisaltaviin+ravintolisiin+seka+inkivaariteehen+ja+sita+vastaaviin

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuten tuossa myöhemmässä kommentissa totesin, ulkomailla inkivääriä käytetään juuri raskauspahoinvointiin, mutta kuten linkissäsi sanotaan, varovaisuus on paikallaan, koska tutkimusten tulokset ovat ristiriitaisia, sekä

      "Arviointi antaa viitteitä siitä, että inkiväärivalmisteiden käyttöä samoin kuin inkivääriteen runsasta tai pitkäaikaista käyttöä olisi raskauden aikana syytä välttää."

      Siis nimenomaan puhutaan runsaasta ja pitkäaikaisesta käytöstä.

      Poista
  2. Tuoretta inkivääriä olen toisinaan 'piilottanut' omaan ruokaani artriitin vuoksi. Pitäisi vain muistaa tehdä se säännöllisemmin.

    VastaaPoista
  3. Nykyään inkivääri kuuluu kiellettyjen listaan raskaana ollessa. Jotkut sen kemialliset ainesosat saattavat olla haitallisia sikiön kehitykselle, ja niiden on todettu aiheuttavan mm. solukuolemaa. Pahimmassa tapauksessa voi aihettaa keskenmenon. Muuten inkivääri on kyllä hyvin monikäyttöinen niin mausteena kuin terveyden kannaltakin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ahaa, kiitos, hyvä tietää, ulkomailla sitä kuitenkin käytetään raskauspahoinvointiin.

      Poista

Kommenttisi tähän asiaan ilahduttaisi minua ja lukijoita! Kiitos kommentoinnista!