tiistai 27. tammikuuta 2015

Pörrön tainnutusta ja hiukan hiustenkasvustakin

Ehdin jo huitaista tämän tuubin katkaistuna ja kaikki viimeisestkin pisarat käytettynä roskikseen, kun kävi mielessä, etten olekaan siitä mitään kirjoitellut.

Etude House Hot Style Heating Protector

Paksu ja pörröisyyteen taipuvainen tukka on omistajalleen aikamoinen rasite. Kerroin jo aiemmin siitä, miten sen saa suojattua "vesivahingoilta", mutta jos on esimerkiksi kuiva pakkassää, niin konstit ovat aivan toiset. Silloin tukka on ritisevän kuiva ja lentää ja liimautuu herkästi kasvoille (omien tai muiden :)).

Suhtaudun suurella epäilyksellä hiusöljyihin, sillä tulos voi olla varsin roikkuvakin  - riippuen siitä, miten tukkansa viimeistelee. Useat öljyt vaativat jonkinlaisen kuumakäsittelyn, eli vaikkapa föönauksen toimiakseen. Minulla eivät useinkaan riitä aika ja hermot moiseen puuhaan, sillä tehokkaallakin föönillä kädet väsyvät ja aikaa kuluu. Enkä tykkää siitäkään, että hius on ihan lötsö öljyn jälkeen.

Korealaisella Etude Housella on hyvä vaihtoehto (kuva), jota voi käyttää vain hiusseerumina, mutta joka kumminkin suojaa hiusta kuumakäsittelyltä ja sisältää sitäpaitsi myös bambukuitua, joka oantaa jonkin verran tukeakin. Eikä tee tukasta kuitenkaan mitään piikkilankaa. Tykkään.

 INCI-lista näyttää seuraavalta, eli silikoneja kyllä löytyy, mutta niin kai aina:

WATER, GLYCERIN, CETEARYL ALCOHOL, CETYL ESTERS, PHENYL TRIMETHICONE, VP/METHACRYLAMIDE/VINYL IMIDAZOLE COPOLYMER, AMODIMETHICONE, BAMBUSA VULGARIS LEAF/STEM EXTRACT, DICAPRYLYL CARBONATE, BEHENTRIMONIUM CHLORIDE, SORBITOL, BUTYROSPERMUM PARKII (SHEA) BUTTER, ARGANIA SPINOSA KERNEL OIL, ARGININE, ALCOHOL, ISOPROPYL ALCOHOL, CAPRYLYL GLYCOL, COCOS NUCIFERA (COCONUT) OIL, TRIDECETH-10, PROPYLENE GLYCOL, HYDROXYETHYLCELLULOSE, PHENOXYETHANOL, FRAGRANCE


Hiuksia pehmittäviä aineita ovat setyylialkoholin lisäksi kookosöljy, sheavoi ja argan-öljy. Tukka ei tule öljyiseksi, vaikka ainetta laittaisi reilumminkin. Joillain nettisivuilla mainitaan "aminohapon tekevän vaurioituneen hiuksen terveeksi" (vapaa käännös). Nyt ei osu silmä tuossa INCI-listassa muuhun aminohappoon kuin arginiiniin. Jaa-a.

Luulen, että tuossa koktailissa on muita aineita, kuten silikonit ja polymeerit, jotka vaikuttavat hiuksen pintaan (silikonit ovat myös polymeerejä). Polymeerien määritelmä voi tehdä asian hiukan mutkikkaaksi ymmärtää. Orgaanisiin polymeereihin kun luetaan esimerkiksi proteiinit, selluloosa, luonnonkuidut ja kumi.

Hiusta hoitavat kemiallisesti muunnellut kationiset (positiivinen varaus) polymeerit, jotka tarttuvat anionisen (negatiivinen varaus) hiuksen pintaan hoitoaineesta tms. ja saavat aikaan hiussuomujen "litistymiset", mikä tekee hiuksista pehmeät ja silkkisen kiiltävät ja helpommin käsiteltävät. Silikonit taas tekevät hiuksista liukkaammat kammata vähentämällä kitkaa, lisäämällä kiiltoa ja poistamalla sähköisyyttä.

Jos arginiinilla ajatellaan olevan jotakin hyötyä hiustuotteessa, sitä pitäisi sivellä päänahalle suoraan, koska se laajentaa verisuonia ja vaikuttaa suoraan hiusnystyjen ravinnon (typpioksidin) saantiin ja sitä kautta suoraan solujen aineenvaihduntaan ja uusien hiusnystyjen ilmaantumiseen.

 Ison, 150 ml:n tuubin saa omakseen alta kympillä esimerkiksi Jolselta.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi tähän asiaan ilahduttaisi minua ja lukijoita! Kiitos kommentoinnista!