sunnuntai 29. maaliskuuta 2015

Alhaisen hemoglobiinin merkit elimistössä

Koska naisilla kuluu kuukautiskierron mukana poistuvia punasoluja hukkaan enemmän kuin miehillä, voi anemia olla hyvinkin mahdollista, ainakin ellei syö paljoakaan rautapitoista ruokaa, kuten lihaa. Omalla osallani myöskin ahkera ja kova liikunta voi alentaa hemoglobiinia, ja sen tuntomerkit kyllä tiedän, eli elimistö kaipaa jotakin  rautapitoista, kuten maksaruokia tms.

On kuitenkin hyvä oppia tuntemaan alhaisen hemoglobiinin mahdollisesti aikaansaamia muitakin oireita.  Paljon liikkuvilla ihmisillä yksi ensimmäisistä oireista saattaakin olla kunnon äkillinen "huononeminen", eli tuntuu, ettei jaksa. Esimerkiksi juoksulenkeillä "loppuu happi". Tämä näkyy nimenomaan ensin kestävyyslajeissa, kuten kävely tai juoksu. Myös lihakset saattavat särkeä epänormaalin paljon liikunnan jälkeen.

Tekeekö mieli syödä esimerkiksi multaa tai muuta syötäväksi kelpaamatonta? PICA on oireyhtymä, joka saattaa johtua myös alhaisesta hemoglobiinitasosta.


On todellakin paljon muitakin merkkejä, jotka varoittavat liian alhaalle menevästä hemoglobiinista, ja yksi näistä on keskittymiskyvyn puute, koska alhainen rautapitoisuus vaikuttaa myös keskushermoston neurotransmitterien, eli välittäjäaineiden eritykseen ja hyväksikäyttöön.

Tämä kaikki voi jopa johtua tietynlaiseen apatiaan, eli tiivistettynä voidaan sanoa, että kiinnostus erinäisiin asioihin hiipuu. Tämä voi näkyä niin työ- kuin yksityiselämässä.

Tyypillisiin oireisiin kuuluu myös kalpea iho ja ehkä korostuneet tummat renkaat silmien ympärillä  - siitä huolimatta, että olet nukkunut pitkät yöunet. Se vain ei riitä!

Ovatko kyntesi ohuet ja katkeilevat? Lähteekö päästäsi hiuksia epänormaalin paljon? Syy voi olla raudanpuutteessa. Pahimmillaan kynsistä saattaa tulla kuppimaiset.


"Lusikkakynnet", joiden synnyssä anemia on vielä hiukan kiistanalainen asia ja epäilyksen asteella monien asiantuntijoiden mielestä.

Sairasteletko usein? Jos kyse on etenkin hengityselinten sairauksista, voi syynä olla raudanpuutos.

Pinkki tai punainen virtsa punajuurien syömisen jälkeen on mahdollista noin 10-14%:lla ihmisistä, mutta mahdollisuus kohoaa huomattavasti, jos henkilöllä on raudanpuutosta, koska pigmenttien imeytyminen suolistosta parantuu. Syytä tähän ei tiedetä.

2 kommenttia:

Kommenttisi tähän asiaan ilahduttaisi minua ja lukijoita! Kiitos kommentoinnista!