tiistai 17. maaliskuuta 2015

Kivun aistimus ja sukupuolien väliset erot

Tulipa vaan mieleen tästä leikatusta peukustani, että onpa se ihme, että naisilla nivelongelmat ovat yleisempiä kuin miehillä. Artroosia on enemmän naisilla ja jos puhutaan reumasta (joka on autoimmuunisairaus), naisia on sairastavista selkeästi kolme kertaa enemmän kuin miehiä. Tarkkaa syytä asiaan ei tiedetä, mutta joitakin arvioita on esitetty alan julkaisuissa.




Naisilla arvellaan yleisesti ottaen olevan liikkuvammat nivelet kuin miehillä, tässä ehkä yksi syy nivelongelmiin. Tällä saattaa selittyä etenkin polvinivelen kuluma, jossa nivel yksinkertaisesti vaan hiertyy rikki.

Naishormoni estrogeeni näyttäisi suojaavan kivulta. Juuri ennen kuukautisia estrogeenitaso romahtaa, joten monet kokevat nivelkivut silloin pahempina. Raskauden aikana taas estrogeenitaso on korkealla, mikä valmistaa naista kestämään synnytyskivut.

Toisaalta taas naisahormonien arvellaan olevan altistava tekijä joillekin nivelongelmia aiheuttaville sairauksille, kuten lupus ja reuma, sillä niihin on suurin riski sairastua hedelmällisessä iässä ja naisena.

Hormoneilla voi vain osin selittää kivun tuntemista. Oletettavasti kehon omat kivunlievittäjät, endorfiinit, toimivat paremmin miehillä kuin naisillä. Naisilla myös erittyy vähemmän mielihyvää aiheuttavaa dopamiinia, jota tarvitaan endorfiinien tehokkaaseen toimintaan.

Naisten kompleksikas hormonitoiminta voi myös aiheuttaa kipulääkkeiden imeytymisen häiriöitä. Sen, ja myös naisten hitaamman ruoansulatuksen takia saatetaan joskus tarvita korkeampaa kipulääkeannosta kuin normaalisti.

Jos esimerkiksi nivelkivut vaivaavat, on hyvä ottaa nämäkin asiat esille lääkärin vastaanotolla.

1 kommentti:

Kommenttisi tähän asiaan ilahduttaisi minua ja lukijoita! Kiitos kommentoinnista!