sunnuntai 1. maaliskuuta 2015

Granaattiomenaa (+ antioksidanttismoothien ohje) !

Söin muutama viikko sitten paistettua halloumi-juustoa granaattiomenan kanssa. Olikin yllättävän hyvä yhdistelmä! Lisäisin siihen kyllä jotakin kosteampaa hedelmää myös, joko soseena tai pieninä kuutioina. Päärynäkin voisi sopia, tai tuore ananas.




Nyt näen sitten granaattiomenoita joka puolella, ravintoloiden ruokalistoilla, kauppojen hyllyillä, ruokaohjeissa, jne.

Granaattiomena (punica granatum) on yksi vanhimmista muinaisissa teksteissä ja esineissä kuvatuista hedelmistä. Sitä on kuvattu monien eri kulttuurien ja uskontojen artefakteissa ja se on alkujaan Persiasta. Granaattiomenaa on kautta aikojen pidetty terveyden, hedelmällisyyden ja ikuisen elämän symbolina  - ja sitä se tavallaan onkin, ravinnetiheytensä ansiosta.

Granaattiomenamehua, ja tuoreita hedelmiä etenkin syyskuun ja tammikuun välisenä aikana löytyy nykyään kaupoista ympäri vuoden. Ainoastaan sen mehu ja punaisen hedelmälihan ympäröimät siemenet ovat syömiskelpoisia.

Granaattiomenan sisältämistä erinomaisista aineksista ja ominaisuuksista on hyvä kirjoitus täällä (suomeksi). Sen alla on myös varsin kattava lähdekirjallisuusluettelo.

En voi sanoa, että granaattiomenan käyttö ruoanlaitossa olisi minulle vielä kovin tuttua, mutta olen nyt grillatun/paistetun halloumin lisäksi bongannut muutamia muitakin käyttötapoja sille. Vähäisin ei suinkaan ole salaatti.

Eilinen LEMON POSSET granaattiomenan ja päärynän kanssa. Possetin ohje linkin takana aikaisemmassa postauksessa.

Granaattiomenaa voi myös sekoittaa muffinssi- tai kakkutaikinaan antamaan pientä särmää ja rapsakkaa mehukkuutta. Se maistuu myös hyvältä jogurtin ja rahkan seassa.

Granaattiomena säilyy parhaiten jääkaapissa, jopa useita viikkoja. Siemenet ovat pureskeltavia (muuten ne menevät sellaisenaan ruoansulatuskanavan läpi).


Antioksidanttismoothie (2 annosta)

8 kourallista luomulaatuista babypinaattia (tuoreena)
2 dl granaattiomenamehua
2 dl jäisiä mustikoita
2 dl jäisiä mansikoita
8 tuoretta taatelia halkaistuna ja kivi poistettuna
2 tl chian siemeniä
1/2 avokado

Soseuta seos blenderillä ja lisää tarvittaessa vettä, jos pidät juoksevammasta smoothiesta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi tähän asiaan ilahduttaisi minua ja lukijoita! Kiitos kommentoinnista!