perjantai 21. elokuuta 2015

Aurinkoisia päiviä


Nyt kun Suomessakin on saatu nauttia helteisistä kesäpäivistä,ja varsinkin, kun syksystäkin on povattu tulevan lämmin, voi taas muistuttaa auringon vaaroista. Muutamalla tuttavapiirissäni on havaittu ja hoidettu melanooma sellaisessa paikassa kroppaa, joka ei kovinkaan ole altistunut auringolle, joten ihoaan kannattaa suojata.

Olen aiemmin kirjoittanut aurinkovoiteista, ruoanlaitossa käytettävistä öljyistä ja sensellaisesta ihon suojaamiseksi auringolta, mutta lisätäänpä tähän listaan muutama ruoka-ainekin.

Välimeren dieetin tyyppisten ruokavalioiden on todettu suojaavan ihoa, sillä se hidastaa vanhenemista. Esimerkiksi tähän ruokavalioon kuuluva tomaatti on sisältämänsä lykopeenin takia. Käytä siis kaikista punaisimmat tomaatit, ja kun kypsennät niitä, lykopeeni imeytyy parhaiten.

Sinkki on antioksidanttinen mineraali, joka suojaa UV-säteiltä ja parantaa haavat nopeasti. Se myös auttaa akneongelmissa. Esimerkiksi kurpitsansiemenet sisältävät paljon sinkkiä, ja niitä kannattaakin lisätä ruokavalioon.

Vihreä tai valkoinen tee on sisältää voimakkaita antioksidantteja, jotka suojaavat ihoa syövältä. Liian suurina annoksina vihreä tee saattaa kuitenkin aiheuttaa maksavaurioita.

Oliiviöljyä voi käyttää niin ulkoisesti kuin sisäisesti, molemmat tavat suojaavat ihoa alentamalla syöpäriskiä ja hidastamalla vanhenemista.

Punaiset paprikat sisältävät paljon C-vitamiinia, jota tarvitaan ihon kollageenisynteesissä ja ihon ryppyjen ehkäisyssä.

Intiassa joidenkin syöpätyyppien esiintyminen on harvinaista, ja sen arvellaan johtuvan curryruoista, joissa on käytetty kurkumaa. Kurkuman sisältämä kurkumiini myös suojaa ihoa vapailta radikaaleilta.

Kuitupitoinen ruoka poistaa suolistosta haitallisia aineita. Ristikukkaisista vihanneksista kuten ruusu-, parsa- ja lehtikaalesta saatavat kuidut ovat erityisen suositeltavia ja niiden arvellaan suojaavan myös rintasyövältä.

Rasvainen kala, kuten silakka ja lohi sisältävät paljon hyviä rasvahappoja, jotka suojaavat myös ihoa ja hidastavat sen ikääntymistä.

Käytä myös paljon yrttejä ruoanlaitossa. Rosmariini, salvia, persilja ja basilika ovat yrttejä, joista katsotaan olevan erityisen paljon hyötyä myös iholle. Näistä rosmariini on kaikista potentein.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi tähän asiaan ilahduttaisi minua ja lukijoita! Kiitos kommentoinnista!