maanantai 31. elokuuta 2015

Liikuntapäiväkirja - 66 viikkoa takana

Hiukan on alkanut suoritusfrekvenssi nousta, mutta ei nyt ihan joka päivä ole salille tullut mentyä. Hölmöä sinänsä, koska töiden puolesta nyt jos koskaan olisi aikaa, loppuvuosi on kuitenkin taas töitten kannalta aika tiukkaa, eikä aikaa ylimääräiselle ole niinkään kuin nyt.

Edellisviikolla kävin snetään neljä kertaa salilla, tunti polkupyörää joka päivä ja hiukan puntteja, mutta vasta viime viikolla pääsin käsiksi saliohjelmaani. Niin, viime viikon kolmella salikäynnillä oli taas tunti per päivä sitä pyörää, plus perjantaina täysi ohjelma päälle. Tuntuipa lihaksissa koko viikonlopun, eli lihaskuntoa on hiukan päässyt rapistumaan.

Gretchen Reynolds kertoo kirjassaan Kuntoilu 2.0 (esittelin kirjan eräässä aiemmassa postauksessani) hauskalta kuulostavasta hoidosta lihasten kramppeihin.

Sivulta 199 alkaen hän kertoo Pohjois-Dakotan valtionyliopiston professori Kevin C Millerin johtamasta kokeesta, jossa joukko nuoria, terveitä miespuolisia yliopisto-opiskelijoita tdeki liikuntasuorituksen lämpimässä tilassa ja hikoillen, kunnes jokainen heistä oli menettänyt kolme prosenttia painostaan hikenä. Tätä pidetään lievan nestehukan määritelmänä.

Sen jälkeen miesten nilkkojen säärihermoa ärsytettiin sähköisesti niin, että isovarpaan lihas kramppasi. Koehenkilöitä kehoitettiin rentoutumaan ja odottamaan krampin laukeamista, mihin meni yleensä noin 2,5 minuuttia.

Ärsytys toistettiin ja miehille annettiin 0,7 l joko deionisoitua vettä tai tavallista säilykekurkkujen lientä juotavaksi. Tulos: säilykekurkkulientä saaneilla koehenkilöillä kramppi loppui noin 85 sekunnissa, kun taas vettä juoneilla se jatkui. Kurkkuliemi oli siis taltuttanut krampin 45% nopeammin kuin juomattomuus ja 37% nopeammin kuin pelkkä vesi.

Kumpikaan neste ei kuitenkaan ollut ehtinyt imeytyä vielä tuossa ajassa, joten arvellaan etikkapitoisen nesteen (tai pelkän etikan, joka oli toiminut hyvin toisessa tutkimuksessa) ehkä aktivoivan kurkun ja mahan erikoistuneita hermoreseptoreita. Ne puolestaan ehkä lähettävät hermosignaaleja, jotka hillitsevät kramppausta.

Hyvä vinkki, vaikka ei etikka ehkä niin kovin hyvältä maistukaan :)

Bikinikunto ei ole kaikesta liikunnasta huolimatta ihan täydellinen, mutta näillä mennään!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi tähän asiaan ilahduttaisi minua ja lukijoita! Kiitos kommentoinnista!