sunnuntai 7. huhtikuuta 2019

Sunnuntain joutokäyntiä (korvien välissä)

Olen tässä nyt oleillut taas jo vuoden verran Suomessa. Aika menee niin nopsaan, ja alan kyllästyä näihin silpputöihin. Olisin jossain vaiheessa elämääni ollut varmaan ihan tyytyväinen - ja siis olenkin ollut tyytyväinen kotona työskentelyyn, mutta ei tämä kyllä ihan ideaalisin juttu ole. Haluaisin olla töissä ihmisten parissa.

Melkein tulee ikävä takaisin Baseliin, mutta sitten muistan taas ne roskisongelmat ja kireän vanhakantaisuuden kaikissa asioissa (näistä jutuista löytyy postauksia Sveitsi-tägillä syksyltä 2016 kevääseen 2018). Mahtaako myös olla niin, että kun olet elämässäsi asunut monissa paikoissa ja viettänyt liikkuvaa elämää, et ikinä enää oikein juurru minnekään? Levoton sielu olen!


Mutta eihän tässä ole jouten oltu! Sain heti Suomeen muutettuani yhteydenoton erään lääkejätin headhunterilta, ja nyt työpaikasta siellä on keskusteltu jo liki koko vuosi. Olen vitkastellut tämän sairauden takia, ja samaten siellä päässä on ollut epätietoisuutta siitä, mihin maahan he rekryävät. Palkasta sitten vasta vääntöä riittikin, mutta asia on ihan OK nyt, olen kuitenkin utelias näkemään tämän firman tsydeemit, ja se merkkaa minulle paljon. Plus täysin ilmainen yksityinen terveydenhuolto aina hammashuoltoa myöden. Pääseehän sieltä sitten pois, ellei homma miellytä, minulla on kuitenkin oma asunto Suomessa.

Nyt ollaan jo niin pitkällä, että sain pari viikkoa sitten työsopimuksen katsottavaksi (enkä ole sitä vielä avannut edes, mutta Conflict of Interest Disclosure Form on jo sentään allekirjoitettu) ja minusta tehdään turvallisuuskartoitusta. Sekin prosessi on kyllä juttu sinänsä ja tekijänä brittiläinen alihankkija, jonka onlinekyselykaavaketta oli aika mahdotonta täyttää suomalaisten tietojen perusteella.

Mm. hetu on heillä täysin eri muodossa kuin suomalainen vastaava, eikä minulla ole (tietenkään vielä) kohdemaan PPS-numeroa. Lomake ei päästä eteenpäin, ellei näitä täytä ja esim. suomalainen hetu ei ole samassa muodossa, kuin kohdemaan vastaava, eli lomake ei edes päästä eteenpäin, ellei se ole asianmukaisesti täytetty.

Kyseiseen firmaan kun meilaa, kukaan ei vastaa (tai edes ilmeisimmin lue) ja kun sinne soittaa, puhelu menee call centeriin, jossa ei tiedetä mistään mitään. Sitten tuli jo ilmoitus, että koska en ollut täyttänyt lomaketta kolmen päivän isällä, minut on tiputettu pois kandidaattiehdokkaista.

Siis haloo! Siinä vaiheessa olin jo se hommaan valittu ja pyydetty ihminen! En ole siis vieläkään sitä pahuksen lomaketta saanut täytettyä, ainoastaan joitakin osia siitä ja laitoin ko. firmalle selitykset niistä osista, joita en vaan pysty täyttämään. Tämä meili meni cc:nä myös rekrytoivan firman HR:lle.

Katsotaan, mitä tapahtuu. Alkaa vaan pipoa kiristää tämä ja samoin tämä sairastelu. Voin ihan hyvin, ja kondroitiinisulfaattikuurilla on katkenneen nilkan jälkeinen traumasta johtuva paha ja kivulias artroosikin helpottanut, mutta tuon verisyövän kanssa vielä en tiedä lopputulemaa. Hematologin vastaanotto on vasta 15. päivä. Viime viikolla kävin labrassa ja PET-TT:ssä. Immunofix-labrat valmistuvat viikossa, mutta ilmeisimmin tuloksia ei julkaista OmaKannassa ennenkuin käyt lääkärillä, mikä on aika kökköä. Jos tauti on vielä päällä, niin ei kai tässä mihinkään voi lupautua...

Minulle tarjottiin viime vuoden puolella myös töitä Sveitsistä, palkka paljon huonompi kuin mitä aiemmalla firmalla (eli n. 145 k CHF / vuosi, eli noin 130 k EUR per vuosi, plus bonukset), mutta kun en sädehoidon vuoksi pystynyt aloittamaan töitä joulukuussa, tilanne muuttui, kun alkuvuodesta lääkejätti BMS osti koko putiikin, ja heille tuli rekrykielto.

Hemmetinmoista säätämistä siis!

*****
Sattuipa muuten yksi varsin kummallinen juttu pari viikkoa sitten. Minä en ole mikään kielenkääntäjä, joskin tällä alalla joutuu joskus sitäkin tekemään, tosin hyvin pienimuotoisesti. Ihan huvin vuoksi olen kuitenkin joskus jopa kääntänyt TV-dokumentteihin tekstityksiä.

Sattuipa sitten yhtenä iltana, että joku egyptiläinen käännöstoimisto otti yhteyttä ja halusi parin tunnin sisällä käännöksen englanniksi suomalaisesta lääkäriaseman kuitista. Kello oli jo miltei yhdeksän illalla, ja ihan mielenkiinnon vuoksi (vaikkakin ihmetellen) lupauduin. Mihin ihmeeseen he käännöstä oikein tarvitsivat yötä vasten?

S-postissa tuli lääkäriaseman kuitti, suomalaisen henkilön nimellä ja hetulla + diagnoosilla. Huomatkaa, minulla ei edes ollut mitään salassapito- tai muutakaan sopimusta ko. egyptiläisen firman kanssa. Papereissa oli myös mainittu kreikkalainen vakuutusyhtiö, jonka toimeksianto tämä käännös oli sille egyptiläiselle firmalle.

Ohhoh! Tein homman ja hävitin kaiken aineiston. Aika huoletonta ihmisten privaattiasioiden levittelyä tuolta firmalta! Harkitsin hiukan aikaa ilmoittaa tuolle suomalaiselle henkilölle asiasta, mutta ehkä parempi, etten sekaannu.

Miten te toimisitte vastaavassa tilanteessa?

4 kommenttia:

 1. Onpas inhottava tilanne tuo vakuutusyhtiön suhtautuminen yksityisiin tietoihin. En kyllä yhtään tiedä, miten tuossa pitäisi reagoida. Kreikkalaista pitäisi sitoa EU-säädökset, joten olisikohan joku asetus jonka puitteissa siitä voisi tehdä ilmoituksen?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä! Luultavasti kreikkalaisella vakuutusyhtiöllä on salassapidon kattava puitesopimus tuon egyptiläisen käännösfirman kanssa, mutta heillä ei taas ollut suomenkielenkääntäjää, joten löysivät jostakin sitten minut. Yleensä jos saan toimeksiannon, on taustalla jo olemassaoleva sopimus, mutta tässä tapauksessa mentiin suoraan asiaan ilmeisesti sen kiireellisyyden takia. Outo juttu joka tapauksessa.

   Poista
 2. No huh, varmasti olisi kyseiselle ihmiselle järkytys,jos saisi kuulla tuosta.
  Melkoista touhua.

  VastaaPoista

Kommenttisi tähän asiaan ilahduttaisi minua!