keskiviikko 4. toukokuuta 2022

Ihonhoitoa: Keramidit

Paljon puhutaan hyaluronihaposta ihon kosteuttajana, mutta sitten tarvitaan myös keramideja pitämään se hyaluronihapon sitoma kosteus ihossa. 

Keramidit, jotka itsessään ovat lipidejä, eli rasvahappoja, muodostavat muiden vapaiden lipidien ja kolesterolin kanssa ihon suojakerroksen, jota kutsutaan latinalaisella stratum corneum -nimellä. Keramideja yleensä verrataankin laastiksi solujen muodostamien "tiilien" välillä ja keramidit muodostavat yli puolet näistä "laastin" lipideistä, eli ne ovat siinä mielessä hyvinkin tärkeä ihon rakennusaine. 

Tämä suojaseinä estää kosteuden haihtumista iholta. Kosteuden haihtuminen on useimmiten syynä iho-ongelmiin, kuten ekseemaan, ja jopa akneen. Iho ei ole suojattu ulkoisilta tekijöiltä, jos suojakerros ei ole kunnossa. Pahimmillaan suojaton iho tietenkin ärtyy ja voi jopa tulehtua pahasti.

Keramideja saa myös ravinnosta*, mutta kehon kyky tuottaa ja pitää keramideja iholla vähenee iän myötä, jolloin iho kuivuu. Ihon suojakerrosta ja keramideja voi myös vahingoittaa pesemällä ihoa liian kuumalla vedellä, kuivalla huoneilmalla ja liiallisella mekaanisella ja kemiallisella kuorimisella ja hankaamisella. 

Niin ihanan ylelliseltä kuin se kuuma pyyhe kasvoilla tuntuukin pesun jälkeen, havahduin taannoin siihen, että se ei ole ehkä se paras päivittäinen tapa. Varsinkaan, kun on muutenkin edelleen noitten myeloomahoitojen jälkeen ongelmia ihon kanssa.

Hankin myös keramideja sisältävän hoitotuotteen, jonka löysin suihkemuotoisena korealaiselta Dr. Jart+:lta. Kirjoittelin täällä aiemmin suuresti pitämästäni suihkemuotoisesta ihon kosteuttajasta (postaus on luettavissa täältä), johon tykästyin sen käytön helppouden takia, ja sama pätee tähän keramidisuihkeeseen.


Dr Jart+ Ceramidin Cream Mist on aika näppärästi emulsiomuotoinen (öljy vesipohjassa), öljyjä sisältävä suihke. Minun pintakuivaan ihooni se ei imeydy ihan salamannopeasti, mutta ajan kanssa kyllä hyvinkin. Toisinsanoen käytän sitä illalla, ja suihkin useaankin otteeseen kasvojen puhdistuksen jälkeen. Sitten lopuksi laitan vielä voiteen tai kasvoöljyn päälle ennen nukkumaan menoa.

Mitä tulee suihkeen ainesosiin, siinä on mm. hamamelista (huokosia supistava, anti-inflammatorinen antioksidantti, jolla on myös verisuonia supistava vaikutus, joten se on hyvä esim. couperosaiholle), ihoa kosteuttavia yrttiuutteita, lesitiiniä, kasviöljyjä, erityyppisiä sokeriyhdisteitä, joilla on kosteutta sitovia vaikutuksia, kolesterolia ja tietty niitä erityyppisiä keramideja.

Listasta puuttuvat vain glyseriini ja hyaluronihappo, joten arvelen, että niitä sisältävää seerumia voisi hyvin käyttää tämän alla. Tämä suihke voisi myös sopia hyvin yhteen erilaisia kuorivia happoja sisältävien seerumien kanssa ihoa korjaavana tuotteena.

110 ml:n pullo on muuten ihan älyttömän riittoisa. Olen käyttänyt tätä jo kuukausia, ja nesteen pinta pullossa ei ole paljoa laskenut. Itse suihke on suhteellisen hienojakoista, joten siitä ei ehkä sitten niin paljoa suihkutellessa kasvoille ja kaulalle tule, vaikka öljyinen koostumus niin antaisikin ymmärtää levitessään iholle.

Mikä muuten on mielenkiintoista (ihan off topicina) myös hiuksissa on keramideja ja niiden puutteeseen ja hiusten rispaantumiseen ovat syyt saman kuin keramidien katoon ihossa. Nyt mielenkiinnolla testaisin tätä suihketta myös hiuksiin, sillä se saattaisi toimia todella hyvin. Pitää vaan odottaa, kunhan hiukset kasvavat. Hiukan on jo sänkeä havaittavissa sentään tuon kantasolusiirron jälkeen. Onhan siitä melfalaanista jo yli kolme kuukautta, joten hiusnystyt saisivatkin jo pikkuhiljaa heräillä 😆😊💪.

* Nettiä selatessa törmää usein seuraavaan listaan, eli siis ainakin nämä ruoat sisältävät runsaasti  keramideja: Maitotuotteet, soijapavut, pinaatti, kananmunat, vehnänalkiot, tumma riisi ja bataatti. Keramideja sisältävistä ravintolisistä ei ole tutkimuksissa havaittu olevan hyötyä, mutta välttämättömistä rasvahapoista (omega-rasvahapot) sensijaan kyllä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi tähän asiaan ilahduttaisi minua ja lukijoita! Kiitos kommentoinnista!