sunnuntai 24. heinäkuuta 2022

Kollageenilisät - toimivatko ne oikeasti?

Huomasin, että en ole pitkään aikaan kirjoitellut ravintolisistä. Aiheeksi valikoitui suun kautta otettava kollageeni, sillä henkilökohtaisesti minua nyppii eräs firma, joka mainostaa hyvin agressiivisesti näitä tuotteitaan, ja käyttää mainonnassa apuna julkkiksia, joilla ei ole ehkä hajuakaan siitä, mikä vaikutus kollageenilisillä oikeasti on - vai onko sitä ollenkaan. Päätin vähän kaivella asiaa ja etsiä faktoja, jotka tosin tiedän jo ennestään 😎. Nyt siis puhutaan sisäisesti käytettävästä kollageenista, eikä sen topikaalisesta muodosta.

Kuvakaappaus valmistajan sivuilta.

Mitä kollageeni sitten on? Kollageeni on proteiini, joka vaikuttaa ihon elastisuuteen ja sitä on myös nivelten rustoissa. Kollageenia on ihon ja rustojen lisäksi mm. luissa, veressä ja yleensäkin sidekudoksessa. Se muodostaa 3/4 ihosta ja kolmanneksen koko kehon proteiineista. Aikuisella tämä tekee noin neljä kiloa.

Ikääntyessä kehon kollageeni alkaa hajota ja sen kollageenisäiksiden verkosto heikkenee. Kehon on yhä hankalampi tuottaa uutta kollageenia. Tästä syystä esimerkiksi ihon joustavuus vähenee ja iho veltostuu. Myös rustot kärsivät vähentyneestä kollageenin tuotannosta ja siitä syystä ikääntymisen myötä saattaa ilmetä nivelvaivoja. Mm. tupakka, alkoholi ja liika aurinko nopeuttavat kollageenin hajoamista. Elimistön oma kollageenin tuotanto alkaa heiketä jo 25 vuoden iässä.

Kollageenilisien toimivuudesta elimistön oman kollageenituotannon paikkaamisessa on erittäin vähän kunnon tutkimuksia. Kampasin läpi nettiä, eikä niitä oikein löytynyt.

Järjellä ajatellen: Kollageeni siis on proteiini ja proteiinit muodostuvat aminohapoista. Muodostaakseen kollageenia elimistö tarvitsee tiettyjä aminohappoja, kuten glysiini ja proliini. Ne eivät sinällään vielä muodosta kollageenia, vaan tarvitaan myös sinkkiä, C-vitamiinia ja kuparia.

Näitä kaikkia saa ravinnosta. Proliinia löytyy esimerkiksi kananmunista, maitotuotteista, ja yllättävää kyllä esimerkiksi sienistä, parsasta ja kaalista.

Glysiiniä taas saadaan esimerkiksi sian ja kanan nahasta. Niitähän käytetään esim. gelatiinin valmistamiseen, joten gelatiini on erittäin hyvä glysiinin lähde. Tässä mielessä en voi olla mainitsematta lihahyytelöä, eli aladobia, tai miksi sitä kukin kutsuukin.

C-vitamiinia tietty saadaan esimerkiksi hedelmistä ja paprikasta. Sinkkiä löytyy mm. lihasta, merenelävistä, palkokasveista (kikherne ja linssit ovat aika hyviä tässä mielessä) maitotuotteista (juusto on aika hyvä lähde) ja pähkinöistä.

Sinkkiä löytyy mm. lihasta, viljasta, maitotuotteista, pähkinöistä ja siemenistä, kananmunista ja - yllättävää kyllä - kaakaojauheesta.

Kuparia taas saa esim. sisäelinruoista, perunasta, pähkinöistä, palkkasveista, täysjyväviljasta ja äyriäisistä.

Ei siis tarvita mitään kalliita kollageenipillereitä tai -jauheita, jos vain hiukan viilaa ruokavaliotaan! 

Suun kautta otettuna kollageeni - oli se missä muodossa tahansa, tabletteina tai jauheena - pilkkoutuu ruansulatuskanavassa aminohapoiksi, eikä se mitenkään siirry kollageenina esimerkiksi ihoon. Ainoastaan jos kollageeni on pilkottu peptideiksi, se imeytyy kehoon, mutta siinäkään tapauksessa se ei maagisesti palaa takaisin kollageenimuotoon, saatika siirry siinä muodossa ihoon tai muualle, missä kollageenia tarvitaan.

Tästä syystä EU ei salli kollageenituotteiden mainostamisessa väitettä, että se lisäisi esimerkiksi ihon kollageenia ja sitä myötä ihon elastisuutta. Tähän suuntaan ei saisi mainoksissa edes vihjata.

Kollageenivalmisteita myyvät ja markkinoivat firmat kyllä mainostavat tuotteillaan tehtyjä tutkimuksia, joissa "teho on tutkittu kliinisin menetelmin". Kuulostaa hienolta, ja sellaiselta se on tarkoitettukin kuulostamaan.

Totuus on, että nämä tutkimukset on tehty hyvin vähäisellä n-määrällä (osallistujamäärällä siis). Lisäksi näissä tutkimuksissa muutosta on pääasiassa mitattu visuaalisesti, mikä ei ole mitenkään luotettava menetelmä. Me kaikki tiedämme, että ihon kunto voi vaihdella jo esimerkiksi vireystilan mukaan. Väsymys näkyy naamasta.

Summa summarum: Enemmän ja parempia tutkimuksia suuremmalla osallistujamäärällä ja positiivisia tuloksia objektiivisemmilla mittareilla. Tämänhetkisen tiedon mukaan siis kollageenilisät eivät toimi esimerkiksi ihon kunnon parantajana ja ryppyjen siloittajana. Tuskin tämä tieto asiasta tulee muuttumaankaan.

Kuten sanottu, kannattaa siis panostaa paremminkin monipuoliseen ravintoon. Tulee halvemmaksikin.

PS: Jos ihon sileys paranisi visuaalisesti kollageenilisien käytön jälkeen, niin ihmettelen, miksi nämä mainostajat eivät valitse mainoskasvokseen ryppyisiä vanhempia ihmisiä, joiden iholla muutos "oletettavimmin" näkyisi? Nythän nämä mainoskasvot ovat jo lähtökohtaisesti silokasvoisia ja suhteellisen nuoria ihmisiä.

3 kommenttia:

  1. Kiitos perusteellisesta ja informatiivisesta postauksestasi. Eli kollageenituotteita ei kannata käyttää, koska ne eivät siirry kasvojen iholle ja siloita näin ryppyjä. Tämä tieto tulee monelle varmasti yllätyksenä.

    VastaaPoista
  2. Heh, voihan niihin toki rahansa laittaa jos on ylimääräistä, mutta edullisemmaksi tulee syödä jotakin sellaista, jossa on kollageenin rakennusaineita, kuten listasin tuossa postauksessa. Kollageenin rakennusaineet luonnollisessa muodossa imeytyvätkin yleensä paremmin. Olemassa olevia juonteita ei niilläkään tosin saa hävitettyä, mutta uusien muodostumista voi ehkä hidastaa.

    Tuo postausidea oikeastaan lähti siitä, kun jossain blogissa hehkutettiin kollageenivalmisteiden positiivista vaikutusta hiuksiin ja kynsiin. Hohhoijaa, MILLOIN kynnet ja hiukset ovat ruvenneet muodostumaan kollageenista? Nehän ovat keratiinia ja sinänsä kuollutta ainetta. Ei niihin mikään syöty aine (vaikkahan söisi sitä keratiinia) vaikuta.

    Eri juttu on tietysti vasta muodostuva hius/kynsi, johon voi vaikuttaa syömällä monipuolisesti (ja aineita, joista keratiini muodostuu). Vähän OT tämä, pitäisi ehkä postailla tästäkin erikseen.

    VastaaPoista
  3. Tulipa vielä mieleen, kun silmät osuivat taas tuon kollageenisiään niin aggressiivisesti julkkiksia mainoksissaan käyttävän firman mainokseen. Jos kerran ko. tuote on (olisi) niin toimiva ja hyvä, eikö sellainen jo itse myy itseään ja sana leviä suusta suuhun?

    Suhtaudun aina erittäin skeptisesti tuotteisiin, joiden markkinointikampanjat ovat tuota luokkaa. Miten nuo tuotteet muuten menisivät kaupaksi?

    VastaaPoista

Kommenttisi tähän asiaan ilahduttaisi minua ja lukijoita! Kiitos kommentoinnista!