keskiviikko 27. joulukuuta 2023

Miten meni joulu?

Onneksi sekin on taas oli, ja on ohi. Minulla on pienoinen juhlapyhäkammo, mutta onneksi täällä Suomessa eivät kaikki paikat ole suljettuja ja elämä ihan niin kuollutta kuin jossain muualla (lue: Saksassa).

Kävimme perjantaina joululounaalla Tårget-ravintolassa Turussa. Taisi olla paikkakunnan edullisin, vain 29 euroa per nokka. Kyselinkin henkilökunnalta, miksi näin edullisesti myyvät ja vastaus oli, että ovat vähentäneet noutopöydän valikoimista kaloja. Oli siellä kuitenkin 3-4 lajia silliä, joten se riitti kyllä minulle savustetun lampaanpaistin ja minttukastikkeen ynnä perinteisten jouluruokien (kinkku, laatikot, rosolli, Waldorfinsalaatti, vihersalaatti, mädillä täytetyt kananmunat ja joululimppu - jälkkäriksi kahvia/teetä, pipareita, maustekakkua ja piparimoussea) lisäksi.

Tårget sijaitsee ns. Casagranden korttelissa, josta on hyvä näkymä Vanhalle Suurtorille Aurajoen toiselle puolelle.


Tårgetin henkilökunta oli osallistunut Turussa piparikisaan, jonka tuotoksena koreili ravintolan ikkunassa piparista leivottu pienoismalli tuosta Casagranden talosta. Ravintola on muuten viehättävä, siellä on esimerkiksi lattian alla lasin takana näkyvissä paikalla keskiaikana sijanneiden rakennusten jäänteitä.

Liukenin lounaalta ystäväni seuraan pienelle viinikierrokselle ja juoruilemaan.

Jouluaatto menikin kyläillessä. Tein ruokailupaikkaan mukaan jälkkärin, eli peribrittiläisen triflen. En hoksannut ottaa tuotoksesta kuvaa, mutta se on helppo tehdä, eikä vaadi sen kummempia ohjeitakaan.

Jälkkäri on hiukan kuin täytekakku, joka tehdään lasikulhoon. Pohjalle tulee esim. sokerikakkusiivuja, jotka kostutetaan perinteisesti makealla viinillä (nyt laitoin Hollannista ostettua vaaleaa kakkua pohjalle, ja koska syöjien joukossa oli lapsia, kostutus oli sitruunamehulla).

Pohjan päälle laitoin ison purkillisen kaupasta ostettua valmista vaniljavanukasta.

Sen jälkeen seuraavaksi kerrokseksi laitoin Jellosta tehdyn marjahyytelön, joka vaati kaksi pussia vadelma-mustikka-mansikka -sekoitusta ja paketin Jelloa (josta tulee 0,5 l hyytelöä). Näitä hyytelöitä saa eri makuisina marketeista amerikkalaisen ruoan hyllyistä. Jos olisin käyttänyt marjojen sijasta esim. purkkihedelmiä, olisin valinnut vihreän sitruunanmakuisen.


Hyytelö jäi hyytymään yön yli, ja aamulla vispasin päälle purkillisen kermaa, johon sekoitin myöskin Hollannista ostetun clotted cream -pullon sisällön, ja maustoin vaniljalla.

Koristelu oli hoidettu kyläpaikan pikkuneidin suosikkiteemalla, eli sokerista tehdyillä yksisarvisilla. Tottapuhuen unohdin koristeet täysin ja ne piti viime tipassa käydä ostamassa lähimarketista 😅.

Mutta hyvää tuli, ja oli helppo tehdäkin. Kaunis myös tarjota.


Joulupäivänä piti ottaa vähän kevyemmin ja syödä mm. savustettua kalkkunaa ja paahdoimme sen kylkeen kastanjoita, jotka tarjottiin vaahdotetun sitruunavoin kera. Tapaninpäivänä taas söimme pippuripihvit.

Mitäs teillä oli tarjolla joulunpyhinä?

Yksi Tårgetin joulukuusista.

Turun Wiklundin kattobaari, Walo.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi tähän asiaan ilahduttaisi minua ja lukijoita! Kiitos kommentoinnista!