keskiviikko 6. joulukuuta 2023

Mukavaa Itsenäisyyspäivän iltaa! (täälläpäin juhlitaan Sinterklaasia)Tiedättekö, mitä päivää täälläpäin vietetään (5. ja) 6. joulukuuta? 

Sinterklaas, tai Sint-Nicolaas on hahmo, joka perustuu Pyhään Nikolaukseen, jonka päivää vietetään tänään 6.12. Hän on lasten suojeluspyhimys.

Varsinkin Alankomaissa, mutta myös täällä Saksan länsiosissa, Luxembourgissa, Ranskan pohjoisosissa, Belgiassa, sekä Romaniassa, Puolassa, Unkarissa ja Alankomaiden Karibialla olevilla alueilla tämä on se joulu, ei niinkään 24.12.

Sinterklaas perustuu Pyhän Nikolaoksen (v. 270-343), Turkin Myran kreikkalaisen piispan hahmoon. Hän on pitkä ja komea, harmaapartainen mies, joka käyttää pitkää punaista viittaa tai kasukkaa. Kädessään hänellä on koristeellinen, seremoniallinen paimensauva.

Sinterklaas ratsastaa perineisesti valkoisella hevosella ja hänellä on mukanaan iso punainen kirja, johon kirjataan onko jokainen lapsi ollut hyvä vai tuhma viimeisen vuoden aikana.

Sinterklaasin kumppanina on Zwarte Piet (Black Pete, jonka voisi suomentaa vaikka "Musta Pekka"). Hä on pukeutunut maurilaiseen asuun ja hän tyypillisesti kantaa mukanaan pussia, jossa on karkkia lapsille. Hänellä on myös mukanaan pajunvitsoista tehty nokikolarin luuta, josta tuhmat lapset saattavat saada takamuksilleen.

Sinterklaasin juhliminen alkaa, kun hän saapuu Alankomaihin marraskuun puolenvälin paikkeilla (ensimmäisenä lauantaina 11.11. jälkeen) laivalla Espanjasta (Alankomaissa tämä satama vaihtelee vuosittain). 

Paraatit alkavat ja lapsille heitellään karkkia ja herkkuja. Tämän jälkeen aina 5.12. saakka Sinterklaas ja Zwarte Piet vierailevat lukuisissa paikoissa, kuten kouluissa, sairaaloissa ja kauppakeskuksissa.Öisin jänen sanotaan lentävän ratsunsa kanssa yli kattojen ja pudottelevan lahjoja kilteille lapsille. Samoin tuhmat lapset saavat varoa Zwarte Pietiä ja hänen pajunvitsojaan, ja uhkana on myöskin se, että Zwarte Piet nappaa heidät juuttisäkkiinsä ja vie mukanaan Espanjaan.


Perinteisesti 5.12. illalla, ennen nukkumaanmenoa, lapset laittavat kenkänsä lähelle tulisijaa (nykyään myös lämmityspatteri käy tähän) ja jättävät Sinterklaasin hevoselle vesikulhon ja porkkanan tai tukun heiniä. Aamulla heidän herätessään kengissä on pieniä lahjoja.

Lähde ja kuvat: Wikipedia (lue sieltä aiheesta lisää)

2 kommenttia:

 1. Täällä Saksassa on kilttejä aikuisiakin, joita Nikolaus palkitsee. Vein 6. päivänä aamuvarhaisella autoni huoltoon. Sielläkin oli käynyt Nikolaus tuomassa vastaanottotilassa jokaisen kirjoituspöydälle suklaanikolauksen. Se punatakkinen ukkeli tuppaa aina Suomen itsenäisyyspäiville mukaan. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva lisäys, kiitos!

   Minä tunnen aiheen vain ammoisilta Amsterdamin-ajoiltani.

   Mukavaa joulunalusaikaa!

   Poista

Kommenttisi tähän asiaan ilahduttaisi minua ja lukijoita! Kiitos kommentoinnista!