sunnuntai 13. lokakuuta 2024

Sunnuntai-illan pikkusuolaista - Quiche Lorraine

Tämä ranskalainen piirakka täytetään normaalisti pekonilla, sipulilla ja juustoisella munasekoituksella, mutta minä teen sen palvikinkusta. Juustoksi laitan joko gruyèreä tai emmentalia. Nyt tein pikkupiirakan puolittamalla annoksen. Olihan se herkullista!


Quiche Lorraine

Pohja:

100 g kylmää voita kuutioina

3 dl vehnäjauhoja

1/2 dl kylmää vettä

(voin suolaisuudesta riippuen voi lisätä ripauksen suolaa)

Nypi jauhot ja voi muruseokseksi ja lisää siihen kylmä vesi. Painele taikina piirakkavuoan pohjalle. Laita pohja jääkaappiin täytteen valmistuksen ajaksi.

Kaupoista saa tosin valmiitakin piirakkapohjia ainakin pakkasesta  😁.

Täyte:

350 g (palvi)kinkkua 

1 sipuli

1-2 valkosipulinkynttä

loraus oliiviöljyä

Silppua sipulit ja kuullota ne pannulla öljyssä. Pilko kinkku ja sekoita se sipuliseokseen. Levitä seos piirakkapohjalle.

Munaseos:

4 kananmunaa

3 dl kermamaitoa (tai kermaa pelkästään)

150-200 g juustoraastetta (gruyère tai emmental parhaimmat)

1/2 tl mustapippuria myllystä

(timjamia, ehkä ripaus paprikaa, joskus silppuan mukaan ruohosipulia)

Kaada seos piirakan päälle ja paista piirakkaa 200°  n. 35 minuuttia.

Namnam!

Sam alla ohjeellahan sitä voi tehdä vaikka sipulipiirakan. Jättää vain sen kinkun pois ja lisää muutaman sipulin kuullotettuna. Kokeilin pari kertaa myös kylmäsavulohesta, ja siitäkin tuli maistuvaa. Siihen ei edes tarvita välttämättä tuota juustoa.

2 kommenttia:

  1. Varmasti on herkullista.
    Minä teen useasti syyskeleillä ja talvisin suolaisia piirakoita. Varsinkin jos on vieraita tulossa, niin tykkään tarjota itse tehtyä. Kahvin tai viinin kera. Ihan lemppari on piirakka tonnikala-feta täyteellä, johon tulee vielä päälle juustoraastetta ja tomaatin paloja.
    Vasta viikonloppuna löysin Prismasta, sieltä tonnikalapurkkien vierestä jonkinlaista kanasäilykettä. Ihan pienen tonnikalapurkin näköinen. Meinasin seuraavan piirakan kehitellä siitä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Piirakathan ovatkin siitä mukavia leivonnaisia, että niiden täytteeseen voi upottaa ihan mitä tahansa. Jos on pakastimessa kuoritaikina, ja kaapissa kermaa ja munia ja jotakin täyteainetta, niin aina onnistuu.

      Poista

Kommenttisi tähän asiaan ilahduttaisi minua ja lukijoita! Kiitos kommentoinnista!