keskiviikko 11. joulukuuta 2013

Laiskan liikkujan supertreeni (intervallitreeni)

Huippu-urheilijat ovat tienneet tämän jo kauan, ja toimineet sen mukaisesti. HIIT (High Intensity Interval Training), joka on siis supertehokasta ja lyhytaikaista kuntoilua, joka polttaa kaloreita ja kohottaa kuntoa, jopa paremmin kuin kestävyystreeni matalalla sykkeellä.

Varmaan moni nyt miettii, että mitä minä edelleen ähkin sen kuntopyörän kanssa. Minä ihmettelen sitä samaa.

Intervallitreenillä tarkoitetaan tässä tapauksessa täysillä painettavia treenipätkiä, jotka ovat pituudeltaan  esimerkiksi 4 minuuttia. Myös 15-30 sekunnin treenejä on kokeiltu. Tällä tavoin on saatu erittäin hyviä kokemuksia; kolesterolitaso laskee, rasvaa palaa ja todellakin kunto kohenee ihan samoin kuin kaikki tapahtuisi matalan sykkeen treenillä, eli esimerkiksi hölkätessä pidemmän aikaa. Perusideana on päästä samaan tulokseen puolta lyhyemmässä ajassa. Jos kunnon (kestävyyden) kohottamiseen teoriassa riittää 20 minuuttia liikuntaa kolmasti viikossa, niin tässä se myös teoriassa putoaa puoleen.

Treenissä siis vuorotellaan rankkaa liikuntaa ja lepoa. Ellei halua lihaksiaan ihan maitohapoille ja kipeiksi, kannattaa lepovuoro suorittaa kevyellä liikunnalla ja alhaisella sykkeellä. Kuntoilu itsessään voi olla miltei mitä tahansa kyykkyhyppelystä kahvakuulaan, uintiin, kuntopyörään tai juoksemiseen. Jos mielii polttaa rasvaa, tyhjällä mahalla tehty HIIT on tehokkainta, koska liikunta täysillä polttaa energiaa vielä treenin jälkeenkin, toisin kuin normaali aerobinen liikunta. Rasva ei pala HIITin aikana, toisin kuin aerobisessa liikunnassa, sillä rasvavarastot eivät sovi nopeaan energian saantiin. Energia sen sijaan tulee lihasten glykogeenivarastoista, jotka sitten täydentyvät treenin jälkeen, mikä kuluttaa energiaa.

HIIT-treenin yhteydessä on muistettava aina alkuverryttely ja loppuverryttely, etteivät lihakset kärsi. HIIT-harjoittelua ei ole järkevää tehdä joka päivä, vaan päivän tauko on suotavaa.

Alla pikainen esimerkki HIIT-harjoituksista.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi tähän asiaan ilahduttaisi minua ja lukijoita! Kiitos kommentoinnista!