perjantai 20. joulukuuta 2013

Välillä vakavampaakin asiaa

Vapaaehtoistoiminta maahanmuuttajien parissa on tuonut tietoisuuteeni myös perheväkivallan ja ihmiskaupan. Suomen kielen opetus sisältää myös muita länsimaiseen yhteiskuntaan sopeuttamisen elementtejä, kuten sen, että naisille kerrotaan Suomen lainsäädännöstä ja heidän oikeuksistaan. Olisin tuon muotoillut oikeastaan käyttäen sanaa ihmisoikeuksistaan, sillä monilla näistä naisista ei ole ollut mitään tietoa niistä ja moni ei edes pääse ilman miestään kodin ulkopuolelle. Yritämme auttaa heitä.

Ihmiskauppa tuntuu aika kaukaiselta ajatukselta suomalaiselle, mutta täytyy pitää mielessä, että Suomi on siinä suhteessa lähinnä kauttakulkumaa. Ongelma on kuitenkin maailmanlaajuisesti mittava, eikä loppua näy.

Suomessa toimiva VALO -yhdistys toimii ihmiskauppaa vastaan, ja toivottavasti mahdollisimman moni tämänkin blogin lukijoista tutustuisi asiaan tarkemmin tuon linkin kautta.
Minulla on hyvä ystävä, joka on antiikkipitsien asiantuntija ja joka eräällä businessmatkallaan törmäsi eräässä maassa ihmiskaupparinkiin. Hän pelasti erään nuoren naisen hirvittävistä olosuhteista, ja nyt mietimme yhdessä, miten voisimme auttaa noita naisia työllistämällä heidät jotenkin.

Hyvin moni tyttö joutuu lähtemään "piiaksi" epämääräisiin maihin, koska heillä ei ole tulonlähdettä, jolla elättää perheensä. Katolinen usko kieltää ehkäisyn ja abortit, joten lapsia riittää ja naisen arvo on käytännöllisesti katsoen olematon. Moni ei näiltä ulkomaankeikoiltaan palaa koskaan, ja työjärjestelyt ovat todennäköisesti mitä ovat. Työnantaja pakottaa tytöt tekemään mitä itse mielii ja koska tytöiltä on otettu passit ja kommunikaatiovälineet pois, on hankala saada mistään apua.

Ennen näiden tyttöjen lähettämistä esimerkiksi Lähi-Idän arabimaihin heidät pidetään muutama kuukausi säilössä (kuin nautoja karsinoissa, sanoi ystäväni), oletettavasti siksi, että mahdollinen raskaus saadaan poissuljettua ennen lähtöä.

Nämä naiset voisivat kuitenkin esimerkiksi tehdä käsitöitä ja ansaita sillä tavalla elantonsa. Tätä mahdollisuutta nyt mietimme ystäväni kanssa.

Olisiko lukijoilla ajatuksia tai ideoita?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi tähän asiaan ilahduttaisi minua ja lukijoita! Kiitos kommentoinnista!