tiistai 31. joulukuuta 2013

Joulukilot pois!

Aina sama juttu: niin mekin sitä täällä taivastelimme. Jouluna oli paino karannut palttiarallaa kaksi ja puoli kiloa ylöspäin. Osa tosin varmaan suolaisesta ruoasta johtuen. Nappasin Holland & Barrettiltä mukaani Healthy-lehden, jossa oli pieni juttu heraproteiinista. Herahan on se juustonvalmistuksen yhteydessä maidosta erottuva osa. Tästä sitten aasinsilta niin painonhallintaan kuin muuhunkin.


Heraa ei kannata heittää hukkaan, sillä siinä on täydellinen setti aminohappoja, etenkin lihasta kasvattavia ja korjaavia valiinia, isoleusiinia ja leusiinia. Tottakai kehonrakentajat käyttävät heravalmisteita, mutta niistä on hyötyä muillekin, kuten esimerkiksi vanhuksille, sillä se on todella hyvä luumineraalien, kuten kalsiumin, fosforin ja magnesiumin lähde.

Heraproteiini ei yksinomaan kasvata ja korjaa lihaksia, vaan korjaa myös rasituksen aikana menetettyjä glutationivarastoja, joka auttaa palautumista treenin jälkeen. Glutationi on myös varsin tehokas antioksidantti, joten sen vajaus kannattaa korjata tällä luonnollisella tavalla.

Heraproteiinin käytön edut eivät lopu siihen. On olemassa tutkimuksia, joiden mukaan painon pudottaminen helpottuu, jos ruokavalioon lisää 15-30% enemmän (hera)proteiinia. Myös proteiinipitoinen aamianinen pitää nälkää hyvin. Samalla tietty kannattaa tarkistaa alaspäin kuluttamiaan turhia hiilihydraatteja ja joissakin tapauksissa myös rasvaa.

Punaisen lihan vaaroista puhutaan usein, mutta tosiasia on, että sekä punainen liha, että heraproteiini parantavat australialaisten tutkimusten mukaan insuliiniherkkyyttä ja sitä myötä vähentävät kakkostyypin diabeteksen ja sydän- ja verisuonisairauksien riskiä.

heraproteiinilla on myös todella alhainen glykeeminen indeksi (GI) ja glykeeminen kuormitus (GL), joten se nostaa verensokeria hitaasti ja pitää sikäli verensokerin tasaisena. Tämä auttaa myös painonhallinnassa.

Joidenkin tutkimusten mukaan heraproteiini tukee niin hyvin immuunipuolustusta (tukemalla valkosolujen muodostusta), että sitä suositellaan AIDS-potilaille.

Kaiken kukkuraksi hammaslääkärit ovat havainneet, että heraproteiini sisältää glykomakropeptidejä, jotka auttavat estämään hammasplakin bakteerien kasvua ja estävät myös plakkia tarttumasta hampaisiin.. Heraproteiini myös sitoutuu kalsiumiin edesauttaen hampaiden remineralisaatiota.

Tässä on siis todella monta syytä käyttää sitä. Maustamaton heraproteiini sopii monenlaisiin tarkoituksiin, ja ajattelin kirjoitella siitä hiukan lisää reseptien kanssa lähitulevaisuudessa.

Olen itse käyttänyt jonkin verran heraproteiinia siitä lähtien kun aloin käydä päivittäin salilla. Sillä voi korvata esimerkiksi aterian päivässä, mutta en suosittele korvaamaan koko päivän ruokia. Painonhallinnen kannalta heraproteiinin käyttö on aika helppoa, ja kaupoissa on tarjolla makuja jokaiselle.

Itse ajattelin viettää kasvis- ja proteiinipainotteista alkuvuotta uuden saliohjelman kanssa. Pysykääpä kuulolla!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi tähän asiaan ilahduttaisi minua ja lukijoita! Kiitos kommentoinnista!