tiistai 8. huhtikuuta 2014

Kotitekoinen hammastahna

Hammastahnaa voi tehdä itsekin, ja silloin siitä saa takuulla lisäaineetonta. Siinä missä normaalit hammastahnat usein sisältävät triklosaania, joka on antiseptinen aine ja vaikuttaa bakteerien aiheuttaman hammasplakin poistamiseen, on tässä kotitekoisessa versiossa käytetty sen sijasta rypäleensiemenöljyä, jolla on antiseptisia, kosteuttavia ja tulehdustakin lievittäviä ominaisuuksia. Se on myös erittäin antioksidanttipitoista, kuten myös minttu, joka on toinen tämän hammastahnan raaka-aine.

Mintunlehtiä.
 Kotitekoinen hammastahna

60 ml vettä
1 iso ruokalusikallinen hienonnettuja, tuoreita mintunlehtiä
1/2 tl ruokasoodaa
1/2 tl maissijauhoja (tärkkelystä, esim. Maizena)
1/2 tl rypäleensiemenöljyä (luontaistuotekaupoista tai iHerbistä, hakusana grapeseed oil)

Laita hienonnetut mintunlehdet veteen ja kuumenna seos kiehuvaksi. Anna "teen" jäädä hautumaan n. 20 minuutiksi. Seoksen kylmetessä sekoita muut aineet tasaiseksi seokseksi.

Siivilöi "minttutee" ja kaada neste muiden ainesten kanssa pieneen kattilaan. Kuumenna hellalla koko ajan sekoittaen, kunnes seos on notkeaa ja paksuuntunutta.

Anna seoksen jäähtyä ja säilytä ilmatiiviissä purkissa. Vaikka rypäleensiemenöljy toimiikin säilytysaineena, kannattaa hammastahnaa tehdä vain pieni erä kerrallaan, sillä aikaa myöten se pilaantuu.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi tähän asiaan ilahduttaisi minua ja lukijoita! Kiitos kommentoinnista!